Najlepsze czekoladowe babeczki jakie jadłam. Intensywnie czekoladowy smak został przełamany pomarańczowym kremem śmietanowym. Dobra propozycja na podwieczorek, bo bardzo szybka w wykonaniu a przepyszna. Polecam. Przepis na babeczki pochodzi stąd KLIK.
Składniki na babeczki (około 20 średniej wielkości):
- 140g masła
- 60g poszatkowanej gorzkiej czekolady
- 1/2 szklanki dobrego ciemnego kakao
- 3/4 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 duże jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.
- szczypta soli
- 1/2 szklanki śmietany 12% lub 18% lub maślanki
Masło i drobno pokrojoną czekoladę rozpuścić w garnuszku o grubym dnie. Następnie dodać kakao i wymieszać do połączenia składników. Wystudzić. Jajka, cukier, ekstrakt waniliowy i sól roztrzepać i połączyć z przestudzoną masą czekoladową. Mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia przesiać i dodawać do masy czekoladowo-jajecznej na przemian z maślanką (kwaśną śmietanką). Wymieszać do połączenia składników.
Każdą foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami i napełnić ciastem do 2/3 ich wysokości. Piec
około 20-21 minut w 170 stopniach bez termoobiegu (wtedy wyjdą ładne i
równiutkie) do tzw. suchego patyczka.
Składniki na krem pomarańczowy
- 400ml śmietanki kremówki
- 100g serka mascarpone
- 4 łyżki soku pomarańczowego
- skórka otarta z całej pomarańczy
- 5 łyżeczek cukru pudru
- 2 śmietanfixy
- barwnik spożywczy pomarańczowy
Serek wymieszać z sokiem pomarańczowym, barwnikiem i skórką pomarańczową. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem dodając na końcu zagęstnik. Delikatnie na małych obrotach miksera, domieszać serek do śmietany.
Babeczki udekorować rękawem cukierniczym i kawałkami czekolady.
Zjadłabym... ;>
OdpowiedzUsuńMufinki sa przesliczne. Zrobie je w sobote, bo moje dzieciaczki wracaja z wakacji.
OdpowiedzUsuńApetyczne :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie http://i-love-cook.blogspot.com/:)
przepiękne muszę takie zrobić
OdpowiedzUsuń