Inna wersja jednego z moich ulubionych ciast. Kruche ciasto, jabłuszka, budyń no i najważniejsze... duuuużo słodkiej kruszonki :D Cudnie. Polecam serdecznie:)
Składniki na kruche ciasto:
- 450 g mąki pszennej
- 250 g masła/margaryny
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto schłodzić w lodówce.
Zasmażane jabłuszka:
- około 4 kg jabłek
- 2 łyżka masła
- 0,5 szklanki cukru
- cynamon
- 3 kisiele cytrynowe (lub 1 galaretka cytrynowa i 2 kisiele)*
Jabłka pokroić na mniejsze kawałki (najlepiej różnej wielkości wtedy mamy ciekawszą konsystencję) i przesmażyć na łyżce masła. Dodać trochę wody i "pyknąć" je tak aby zaczęły się rozpadać. Dodać kisiel, galaretkę, cynamon i cukier (cukier dodawać stopniowo - w zależności od słodyczy jabłek). Odstawić do przestudzenia. Zbyt gorąca masa może spowodować że z ciasta wyjdzie zakalec. Można również użyć jabłek gotowych ze słoika - pasteryzowanych. Będą równie dobre.
Masa budyniowa:
- 3 budynie waniliowe lub śmietankowe.
- 1200 ml melka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 6 łyżek cukru
3/4 mleka zagotować z cukrem. Resztę mleka wymieszać z proszkiem budyniowym i mąką a następnie dodać do gotującego się mleka.
Składniki na kruszonkę:
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 200 g mąki
Masło rozpuścić. Do jeszcze ciepłego masła dodać cukier, mąkę i wymieszać.
Wykonanie
Ciasto rozwałkować i wyłożyć posmarowane masłem lub margaryną dno foremki (ilośc ciasta pasuje na formę wielkości 32x22 lub podobną). Nakłuć widelcem i posypać bułką tartą. Na ciasto wyłożyć jabłka i następnie jeszcze gorący budyń Ciasto posypać obficie kruszonką. Piec około 45 minut w 160 ºC (termoobieg) lub w 180ºC (bez termoobiegu).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz