wtorek, 16 kwietnia 2013

Szarlotka z budyniem i kruszkonką


Inna wersja jednego z moich ulubionych ciast. Kruche ciasto, jabłuszka, budyń no i najważniejsze... duuuużo słodkiej kruszonki :D Cudnie. Polecam serdecznie:)



Składniki na kruche ciasto:

  • 450 g mąki pszennej
  • 250 g masła/margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto schłodzić w lodówce.


Zasmażane jabłuszka:
  • około 4 kg jabłek 
  • 2 łyżka masła
  • 0,5 szklanki cukru 
  • cynamon
  • 3 kisiele cytrynowe (lub 1 galaretka cytrynowa i 2 kisiele)*

Jabłka pokroić na mniejsze kawałki (najlepiej różnej wielkości wtedy mamy ciekawszą konsystencję) i przesmażyć na łyżce masła. Dodać trochę wody i "pyknąć" je tak aby zaczęły się rozpadać. Dodać kisiel, galaretkę, cynamon i cukier (cukier dodawać stopniowo - w zależności od słodyczy jabłek). Odstawić do przestudzenia. Zbyt gorąca masa może spowodować że z ciasta wyjdzie zakalec. Można również użyć jabłek gotowych ze słoika - pasteryzowanych. Będą równie dobre. 


Masa budyniowa:
  • 3 budynie waniliowe lub śmietankowe.
  • 1200 ml melka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru

3/4 mleka zagotować z cukrem. Resztę mleka wymieszać z proszkiem budyniowym i mąką a następnie dodać do gotującego się mleka.  


Składniki na kruszonkę:
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 200 g mąki

Masło rozpuścić. Do jeszcze ciepłego masła dodać cukier, mąkę i wymieszać.   



Wykonanie 

Ciasto rozwałkować i wyłożyć posmarowane masłem lub margaryną dno foremki (ilośc ciasta pasuje na formę wielkości 32x22 lub podobną). Nakłuć widelcem i posypać bułką tartą. Na ciasto wyłożyć jabłka i następnie jeszcze gorący budyń Ciasto posypać obficie kruszonką. Piec około 45 minut w 160 ºC (termoobieg) lub w 180ºC (bez termoobiegu).







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz