Jedne z moich ulubionych babeczek. Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga tak naprawdę żadnych umiejętności, jedynie trochę wyobraźni przy dekorowaniu ;)
Składniki na 12 babeczek średniej wielkości:
- 280 g mąki
- 100 g cukru
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 6 łyżek oleju słonecznikowego lub 85 g roztopionego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Przygotowujemy dwa naczynia. Do pierwszego wsypujemy wszystkie suche składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier.
W drugim mieszamy jajka, mleko, olej (lub masło) i ekstrakt z wanilii.
Następnie łączymy zawartość
obu naczyń i mieszamy tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto dzielimy 2 części, do jednaj dodajemy kakao i mieszamy do połączenia składników. Kakao jest opcjonalne, gdyż można zrobić tylko białe ciasto, albo też kakaowe;)
Formę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy na zmianę - ciemne i jasne ciasto.
Pieczemy około 20 minut w temperaturze 160ºC (piekarnik z termoobiegiem - w opcji bez termoobiegu temperatura 180ºC). Po upieczeniu studzimy na kratce.
Krem twarożkowy:
- 300 g twarożkowego serka kremowego (lub twarogu trzykrotnie mielonego)
- 250 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- sos do lodów np. Dr Oetker (smak dowolny)
- barwnik spożywczy (ilość wg uznania)
Masło ucieramy na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy cukier puder, cały czas
ucierając a potem serek kremowy.
Do powstałego kremu dodajemy sos do lodów (około połowy opakowania - ilość zależy tak naprawdę od tego jak bardzo intensywny smak chcemy uzyskać) Na końcu dodajemy barwnik (opcjonalnie) i miksujemy. Odstawiamy do schłodzenia na około pół godziny. Nie polecam dodawania syropu owocowego w zamian za sos, ponieważ krem może stać się zbyt luźny.
Po schłodzeniu, krem nakładamy rękawem cukierniczym na babeczki.
Smacznego;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz