poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Cupcakes z kremem twarożkowym


 

Jedne z moich ulubionych babeczek. Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga tak naprawdę żadnych umiejętności, jedynie trochę wyobraźni przy dekorowaniu ;)

 



Składniki na 12 babeczek średniej wielkości:
  • 280 g mąki 
  • 100 g cukru 
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli 
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 6 łyżek oleju słonecznikowego lub 85 g roztopionego masła 
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Przygotowujemy dwa naczynia. Do pierwszego wsypujemy wszystkie suche składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. W drugim mieszamy jajka, mleko, olej (lub masło) i ekstrakt z wanilii.
Następnie łączymy zawartość obu naczyń i mieszamy tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto dzielimy 2 części, do jednaj dodajemy kakao i mieszamy do połączenia składników. Kakao jest opcjonalne, gdyż można zrobić tylko białe ciasto, albo też kakaowe;)
Formę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy na zmianę - ciemne i jasne ciasto.

Pieczemy około 20 minut w temperaturze 160ºC (piekarnik z termoobiegiem - w opcji bez termoobiegu temperatura 180ºC). Po upieczeniu studzimy na kratce.


Krem twarożkowy: 
  • 300 g twarożkowego serka kremowego (lub twarogu trzykrotnie mielonego)
  • 250 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • sos do lodów np. Dr Oetker (smak dowolny)
  • barwnik spożywczy (ilość wg uznania)

Masło ucieramy na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy cukier puder, cały czas ucierając a potem serek kremowy. Do powstałego kremu dodajemy sos do lodów (około połowy opakowania - ilość zależy tak naprawdę od tego jak bardzo intensywny smak chcemy uzyskać) Na końcu dodajemy barwnik (opcjonalnie) i miksujemy. Odstawiamy do schłodzenia na około pół godziny. Nie polecam dodawania syropu owocowego w zamian za sos, ponieważ krem może stać się zbyt luźny.
Po schłodzeniu, krem nakładamy rękawem cukierniczym na babeczki.

Smacznego;)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz