środa, 29 sierpnia 2012

Tort pingwinkowy




Zbliżały się pierwsze urodzinki Zosi, dlatego też chciałam z tej okazji zrobić dla niej coś wyjątkowego. Kiedyś już eksperymentowałam z masą cukrową, ale nigdy tego nie uwieczniałam na zdjęciach. Oto pierwszy "uwieczniony" tort;)






Składniki na ciasto (devil's food cake) (ciasto do tego torciku zrobiłam z 1,5 porcji):
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki maślanki, śmietany (18% dość gęstej) lub kefiru + 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 50 g kakao + 1/2 szklanki letniej wody
  • 2 duże jajka
  • 115 g masła, miękkiego
  • 120 g cukru granulowanego*
  • 120 g jasnego brązowego cukru* (opcjonalnie biały) 
  * w oryginalnym przepisie każdego cukru jest po 200 g, ja nie przepadam za aż tak słodkim ciastem dlatego użyłam mniejszej porcji
 
Mąkę, sodę i sól przesiać do osobnego naczynia. Maślankę wymieszać z 1/2 szklanki wody, ekstraktem z wanilii oraz dokładnie roztrzepanymi jajkami. Kakao wymieszać z 1/2 szklanki letniej wody, dokładnie, by nie było grudek, odstawić do ostudzenia (masa kakaowa ma konsystencję gęstej śmietany).
Miękkie utrzeć na puszystą masę mikserem. Miksując dodawać cukier, najpierw biały, potem brązowy. Ucierać na średnich obrotach. Nie wyłączając miksera powoli wlewać cienką strużką masę jajeczno-maślankową na zmianę z mąką (po łyżce). Zatrzymać mikser, wlać kakao, zmiksować do połączenia się składników, nie dłużej. 
Dwie okrągłe formy o wymiarach 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do obydwu nalać ciasta, po równo.

Piec w temperaturze 180ºC przez 40 - 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Lekko przestudzić w formie, następnie wyjąć i studzić na kratce.

 
Składniki na krem toffi:
  • 1 puszka kajmaku (krówki) lub puszka mleka słodzonego skondensowanego,
  • 1/2 litra śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki żelatyny  


Śmietankę kremówkę ubić. Stopniowo dodawać  (po łyżce) zimną masę toffi z puszki, cały czas ubijając. 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 1/5 szklanki  zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Gdy żelatyna napęcznieje, rozpuścić ją w kąpieli wodnej i przestudzić by nie była gorąca. Delikatnie wmiksować do masy toffi.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz