Blog niestety powstaje dopiero teraz, wiec część przepisów (tak jak ten) wrzucam długo po tym jak je przetestowałam i "hurtem". Przepis na ten pyszny torcik pochodzi ze strony mojewypieki.com (warto tam zaglądać). Tort powstał na moje urodziny, wiec już jakiś czas temu. Jest niezwykle kremowy i bardzo delikatny. A biszkoptowa rolada wprost rozpływa się w ustach;)
Składniki na roladę biszkoptową:
- 6 jajek
- 6 łyżek mąki pszennej
- 6 łyżek drobnego cukru do wypieków
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- dodatkowo - 3/4 słoiczka dowolnego dżemu do posmarowania
Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywna pianę.
Dodawać cukier, partiami, ciągle bijając. Następnie dodawać żółtka (po jednym)
i dalej ubijać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać.
Przygotowane ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem
do pieczenia, o wymiarach 44 x 30 cm (lub taką bardziej kwadratową, która
często dołączona jest do piekarnika). Piec około 13 - 15 minut, do suchego
patyczka, w temperaturze 160ºC (z termoobiegiem).
Upieczone ciasto oprószyć cukrem pudrem, a następnie
położyć na nim czystą ściereczkę i przykryć deseczką na tyle dużą by wystawała
poza blachę. Energicznym ruchem obrócić całość do góry nogami, tak aby deseczka
znalazła się na dole (należy wszystko robić dość szybko, by ciasto cały czas
było gorące). Teraz można już bezpiecznie ściągnąć blachę. Zdjąć papier z
ciasta. Gorące ciasto zwinąć z ręcznikiem w roladę. Odłożyć do całkowitego
wystudzenia.
Po wystudzeniu roladę rozwinąć, usunąć ściereczke,
posmarować cienką warstwą ulubionego dżemu, ściśle zwinąć. Pokroić na około 17
- 18 równych kawałków (około 1,3 cm).
Składniki na
krem:
- 1 litr mleka
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (waga 1 opakowania 40 g)
- 7 łyżek mąki pszennej
- 7 łyżek cukru
- 200 g masła, o temperaturze pokojowej
- 5 - 6 niedużych bananów
Połowę mleka zagotować w garnku z grubym dnem. Pozostałe
mleko połączyć z budyniami, cukrem i mąką (najlepiej blenderem, by nie było
grudek). Przygotowaną mieszaninę dodać do gotującego się mleka. Gotować na
małym ogniu do zgęstnienia, ciągle mieszając. Ostudzić.
Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Partiami
dodawać do niego chłodny budyń, cały czas miksując.
Wykonanie
Przygotować okrągłą tortownicę o
średnicy 24 cm. Najlepiej przygotować samą obręcz i położyć ją od razu na
paterze - nie będzie problemów z wyciągnięciem z niej ciasta.Wyłożyć dokładnie boki tortownicy
kawałkami rolady a następnie dno tak, aby całe było zakryte. Połowę kremu
budyniowego wyłożyć na dno z kawałków rolady. Obrać banany i ułożyć je w
kółeczko na budyniu, przycinając w razie konieczności. Szybko wyłożyć na nie
pozostały budyń (by banany nie zdążyły zrobić się ciemne).
Aniu, tort wyglada imponujaco! Z analizy sladnikow wynika, ze jest tez przepyszny. Musze go zrobic przy najblizszej okazji!
OdpowiedzUsuńNie wiedzialam, ze masz takie uzdolnienia, dlatego cudownie, ze zalozylas bloga (sama kiedys o tym myslalam :) ). Podziwiam za artyzm i estetyke :)
Dzięki śliczne;) Noo musisz koniecznie go upiec bo faktycznie jest pyszny;) Robiłam jeszcze kilka innych jego wersji - z brzoskwiniami i dżemem morelowym no i z truskawkami. Każdy był fajny;) Łukasz jeszcze stwierdził ze zamiast dżemu można dać nutelle (na razie tego jeszcze nie wypróbowałam ale hmm myśle o tym ;)).
OdpowiedzUsuń