Ciasto to jadłam pierwszy raz u mojej przyjaciółki Natalii i od niej dostałam przepis. Nigdy nie przepadałam za chałwą więc podeszłam do niego sceptycznie. Okazało się wręcz fenomenalne! Owszem, jest słodkie i nie da się go zjeść bardzo dużo, ale naprawdę warto;) Przepis nieco zmodyfikowałam, gdyż użyłam do niego niezawodnego biszkoptu, który zawsze wychodzi;)
Składniki na biszkopt kakaowy:
- 7 jajek (dużych)
- 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczka sody
- 2 łyżka cukru waniliowego
Białka ubić z
cukrem a następnie dodawać po 1 żółtku. Wymieszać mąkę z soda i kakao, przesiać
do powstałej masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Dno tortownicy
wyłożyć papierem do pieczenia. Formy nie smarować. Piec w tortownicy o średnicy
26cm, w 160 oC z termoobiegiem przez ok. 35-40 minut (do suchego
patyczka).*
*Po ok. 30 min
sprawdzić patyczkiem, jeżeli jest suchy to wyjąć (nie należy biszkoptu
przetrzymywać zbyt długo w piekarniku bo wyschnie).
Po upieczeniu
wyjąć z pieca, rzucić na rozłożony na podłodze ręcznik z wysokości 60cm (dla
pewności można dwa razy). To naprawdę pomaga;). Ciasto następnie włożyć do
uchylonego piekarnika i zostawić do ostygnięcia. Przed wyjęciem z formy, ciasto
należy obkroić nożykiem, by odeszło od boków. Gdy będzie letnie, wyłożyć na
kratkę do całkowitego ostygnięcia.
Składniki na masę:
- 40 dkg chałwy waniliowej
- 2 opakowania masła
- 30 dkg bezy (gotowej)
- 1 gorzka czekolada
- 1 budyń waniliowy z cukrem
Ugotować budyń. Masło utrzeć i dodawać do niego partiami ostudzony budyń i pokruszona chałwę. Biszkopt przekroić na dwie części i napączować (można do tego użyć wody z alkoholem). Na biszkopt nałożyć 1/3 masy, poukładać bezy - jedna koło drugiej. Do kolejnej części masy dodać startą na tarce gorzką czekoladę i wyłożyć na bezy. Przykryć drugim biszkoptem. Pozostałą masą obłożyć tort i udekorować.
W jakim celu jest ten rzut biszkoptem z wysokości 60 cm? Pierwszy raz słyszę...
OdpowiedzUsuńRzucając biszkoptem pozbywamy się pęcherzyków powietrza z ciasta i dzięki temu równo opada i rzadko zostaje "górka";)
Usuń