sobota, 1 września 2012

Sernik nowojorski


 

Sernik ten wypatrzyłam w programie Marthy Stewart. Jest kremowy, aksamitny i gładki. W porównaniu do tradycyjnego polskiego sernika jest równy (nie robi się żaden pagórek na środku ciasta) i biały (dzięki kąpieli wodnej). W oryginalnym przepisie, posmarowany jest gęstą polewą z kwaśnej śmietany. Ja zamiast tego, dodałam pomarańcze i czekoladę. Wyszło równie pysznie;)





Składniki na kruche ciasto:
  • 125 g masła (zimnego)
  • 1 łyżka smalcu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 35 ml mleka (zimnego)
  • 175 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 jajko
·          
Wszystkie składniki na kruche ciasto szybko wyrobić. Ciasto owinąć w folię, lekko spłaszczyć i schłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny.
Formę na sernik o średnicy 22-23 cm posmarować masłem i oprószyć mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyłożyć nim formę, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola, ryż). Podpiec ciasto w 160oC przez 15 min. Następnie formę wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem i wyłożyć na kruchy spód masę serową.


Składniki na masę serową:
  • 900 g twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie (lub serka kremowego typu philadelphia)
  • 250 g drobnego cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • skórka otarta z jednej cytryny (w moim przypadku pomarańczowa)
  • 1,5 łyżeczki soku z cytryny (pomarańczy)
  • 3 duże jajka
  • 1 żółtko
  • 200 ml kwaśnej gęstej śmietany (18%)

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować, do gładkości. Nie miksować długo, tylko do połączenia się składników.
Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Zagotować wodę w czajniku. Owinąć formę podwójnie złożoną folią, co uchroni sernik od wody w trakcie pieczenia.  Formę z sernikiem umieścić w większej formie lub naczyniu żaroodpornym. Do tak przygotowanego naczynia nalać wodę do połowy wysokości formy z sernikiem. 

Piekarnik nagrzać do 180°C. Wstawić formę z sernikiem i piec przez 10 minut. Po tym czasie obniżyć temperaturę do 110ºC i piec dodatkowe 30 minut (lub dłużej, dopóki cała powierzchnia sernika nie będzie ścięta; sprawdzamy dotykając delikatnie patyczkiem powierzchni sernika na środku).


1 komentarz: