Sernik ten wypatrzyłam w programie Marthy Stewart. Jest kremowy, aksamitny i gładki. W porównaniu do tradycyjnego polskiego sernika jest równy (nie robi się żaden pagórek na środku ciasta) i biały (dzięki kąpieli wodnej). W oryginalnym przepisie, posmarowany jest gęstą polewą z kwaśnej śmietany. Ja zamiast tego, dodałam pomarańcze i czekoladę. Wyszło równie pysznie;)
Składniki na
kruche ciasto:
- 125 g masła (zimnego)
- 1 łyżka smalcu
- 1/2 łyżeczki soli
- 35 ml mleka (zimnego)
- 175 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki cukru pudru
- 1 jajko
·
Wszystkie składniki na kruche ciasto szybko wyrobić.
Ciasto owinąć w folię, lekko spłaszczyć i schłodzić w lodówce przez co najmniej
2 godziny.
Formę na sernik o średnicy 22-23 cm posmarować masłem
i oprószyć mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyłożyć nim
formę, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, następnie na
papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola,
ryż). Podpiec ciasto w 160oC przez 15 min. Następnie formę wyjąć z
piekarnika, usunąć papier z obciążeniem i wyłożyć na kruchy spód masę serową.
Składniki na
masę serową:
- 900 g twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie (lub serka kremowego typu philadelphia)
- 250 g drobnego cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- skórka otarta z jednej cytryny (w moim przypadku pomarańczowa)
- 1,5 łyżeczki soku z cytryny (pomarańczy)
- 3 duże jajka
- 1 żółtko
- 200 ml kwaśnej gęstej śmietany (18%)
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i
zmiksować, do gładkości. Nie miksować długo, tylko do połączenia się
składników.
Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Zagotować wodę w czajniku. Owinąć
formę podwójnie złożoną folią, co uchroni sernik od wody w trakcie
pieczenia. Formę z sernikiem umieścić w większej formie lub naczyniu
żaroodpornym. Do tak przygotowanego naczynia nalać wodę do połowy wysokości
formy z sernikiem.
Piekarnik nagrzać do 180°C. Wstawić formę z sernikiem i piec przez 10
minut. Po tym czasie obniżyć temperaturę do 110ºC i piec dodatkowe 30 minut
(lub dłużej, dopóki cała powierzchnia sernika nie będzie ścięta; sprawdzamy
dotykając delikatnie patyczkiem powierzchni sernika na środku).
Troche niedopieczony ten sernik.
OdpowiedzUsuń