wtorek, 4 września 2012

Kruche babeczki




 

Bardzo kruche i rozpływające się w ustach babeczki. Lekki budyniowy krem można zamieć równie dobrze na bitą śmietanę, ale w tej wersji są najpyszniejsze ;)






Składniki na kruche ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g mąki krupczatki
  • 150 g masła
  • 100 cukru pudru
  • 3 żółtka  

Składniki na ciasto szybko zagnieść i schłodzić (pozostawić w lodówce przynajmniej na 30-40 minut). Po tym czasie, ciasto rozwałkować i wykrawać babeczki foremkami. Foremki wypełnić dokładnie ciastem. Piec w 150 oC przez 30 min.


Krem do napełnienia babeczek
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka maki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 ½ szklanki mleka
  • ½ laski wanilii
  • 200 g masła
  • słoiczek ulubionej marmolady lub dżemu  

Żółtka wymieszać z 1 łyżką maki pszennej, 1 łyżką mąki ziemniaczanej, 1 szklanką cukru. Wszystko rozpuścić w 1/2 szklance mleka. 1 szklankę mleka zagotować z wanilią i wlać przygotowaną mieszankę. Zagotować jak budyń i wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać budyń. Na dno babeczek położyć po ok. 1 łyżeczce ulubionej marmolady i następnie powstałą masą napełnić babeczki. Udekorować.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz