Bardzo kruche i rozpływające się w ustach babeczki. Lekki budyniowy krem można zamieć równie dobrze na bitą śmietanę, ale w tej wersji są najpyszniejsze ;)
Składniki na kruche ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g mąki krupczatki
- 150 g masła
- 100 cukru pudru
- 3 żółtka
Składniki na ciasto szybko zagnieść i schłodzić
(pozostawić w lodówce przynajmniej na 30-40 minut). Po tym czasie, ciasto
rozwałkować i wykrawać babeczki foremkami. Foremki wypełnić dokładnie ciastem.
Piec w 150 oC przez 30 min.
Krem do napełnienia babeczek
- 4 żółtka
- 1 łyżka maki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 ½ szklanki mleka
- ½ laski wanilii
- 200 g masła
- słoiczek ulubionej marmolady lub dżemu
Żółtka wymieszać z 1 łyżką maki pszennej, 1 łyżką mąki ziemniaczanej, 1 szklanką cukru. Wszystko rozpuścić w 1/2 szklance mleka. 1 szklankę mleka zagotować z wanilią i wlać przygotowaną mieszankę. Zagotować jak budyń i wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać budyń. Na dno babeczek położyć po ok. 1 łyżeczce ulubionej marmolady i następnie powstałą masą napełnić babeczki. Udekorować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz