sobota, 29 września 2012

Cupcakes snickersowe




Pyszne i bardzo proste babeczki. Tak naprawdę to do tego rodzaju muffinek można użyć każdego batonika (milkyway, mars czy twix) - każdy będzie dobry, a dzięki temu babeczki się nie znudzą. Delikatny sos karmelowy dodaje specyficznego smaku a lekko słodka śmietana równoważy słodycz snickersów. Pycha;) 





Składniki na około 16 sztuk:
  • 225 g mąki pszennej
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 duże jajko
  • 150 ml mleka
  • 50 ml oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 batoniki snickers (58 g każdy, posiekane na kawałki)

Do jednej miski dodać przesiana mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce umieścić wszystkie "mokre" składniki: jajko, mleko, olej i ekstrakt z wanilii. Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać ruzgą tylko do połączenia się składników. Dodać posiekane snikersy i wymieszać.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Każda napełnić do 2/3 objętości ciastem. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 - 23 minuty, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Uwaga: wszystkie muffinki należy piec bez termoobiegu. Zastosowanie go powoduje ze babeczki wychodzą krzywe i niezbyt ładne.



Do dekoracji:
  • 2 batoniki snickers (58 g każdy, posiekane na kawałki)
  • 400 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  •  2 łyżki drobnego cukru waniliowego. 
  • 2 śmietanfix'y
  • sos karmelowy

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier. Do rękawa cukierniczego z okrągłą, szeroką na około 1 cm tylką przełożyć bitą śmietanę. Ozdobić babeczki. Udekorować kawałkami snikersów i sosem karmelowym.



Sos karmelowy:
  • 125 g cukru (użyłam demerara)
  • 2 łyżki wody
  • 75 ml śmietany kremówki
  • 25 g masła


Do garnuszka wsypać cukier i wlać wodę. Lekko podgrzewać, bez mieszania, aż cukier się rozpuści (najpierw wyparuje woda, potem powstanie mocno scukrzona masa, która się rozpuści i nabierze ładnego karmelowego koloru). Lekko podgrzewać dalej, około 2 - 4 minut,do koloru brązowego, ale nie zbyt ciemnego. Zdjąć z palnika, wmieszać szybko kremówkę i masło, intensywnie mieszając. Wystudzić.*

* robiąc karmel należy uważać, ponieważ przy dodawaniu śmietany i masła zachowuje się dość wybuchowo (nie wiem jak to inaczej nazwać ;)).




1 komentarz:

  1. Człowiek tyje od samego ogladania :)) Zjadłabym z miłą chęcią :))

    OdpowiedzUsuń