środa, 3 października 2012

Ciasto drożdżowe z jabłkami i aronią


 

Zrobione ot tak;) bo zachciało nam się czegoś słodkiego, a dostarczono mi pyszne jabłka z aronią zrobione przez mamę Łukasza. I najważniejsze przy takim cieście - duuużo kruszonki - bo kruszonka najlepsza jest ;) (niestety częściowo została wyjedzona jak jeszcze ciasto było ciepłe, ale taki już jej los).






Składniki na ciasto drożdżowe:
  • 500 g mąki tortowej
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 60 g cukru
  • cukier waniliowy (1 opakowanie)
  • 20 g drożdży (świeżych)
  • 60 g stopionego masła

Zaczyn: do miski dodać pokruszone drożdże, łyżkę ciepłego mleka i łyżeczkę cukru. Wymieszać na gładką masę i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce aby się "ruszyły". Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i zaczyn drożdżowy i wyrabiać aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Po tym czasie, zagnieść ponownie i rozwałkować do wielkości blachy. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć jabłka a następnie wysypać kruszonkę. Piec około 45 min w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem (bez termoobiegu - w 180 stopniach).

Jabłka z aronia - jak już wcześniej wspomniałam, Łukasz mi je przywiózł a zrobiła je jego mama - jak? tego jeszcze nie wiem, ale się dowiem bo je uwielbiam. Są przepyszne;)



Składniki na kruszonkę:
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 200 g mąki
Masło rozpuścić. Do jeszcze ciepłego masła dodać cukier, mąkę i wymieszać.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz