Macie ochotę na coś orzeźwiającego, a zarazem słodkiego? To przepis idealnie łączący te cechy;) Niezwykle kruche ciasto, curd z mango i cytryny, bita śmietana plus beza. Smacznego!
Składniki na kruche ciasto (z przepisu wychodzi około 30-35 tartaletek):
- 230 g mąki pszennej
- 20 g smalcu
- 100 g masła, zimnego, pokrojonego na małe kawałki
- 90 g cukru pudru
- szczypta soli
- 2 jajka, w temperaturze pokojowej
Z podanych składników szybko wyrobić ciasto - najpierw połączyć sypkie składniki a następnie dodać masło i posiekać je nożem na małe kawałeczki. Gdy uzyskamy konsystencje grudkowatą, dodać jajka i szybko wyrobić aż ciasto będzie gładkie. Należy to robić bardzo sprawnie by nie ogrzewać dłońmi nadmiernie składników, gdyż ciasto stanie się twarde. Tak przygotowane ciasto zawinąć w folie (uprzednio formując płaski okrągły placek) i wstawić do lodówki na 1-2 godziny.
Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozwałkować na grubość 2 mm, lekko
podsypując mąką (nie za dużo bo ciasto stanie się twarde!). Wycinać kółka o średnicy nieznacznie większej niż nasze
foremki. Wycięte krążki przenosić do foremek (wysmarowanych masłem lub margaryną),
dokładnie je wylepiając. Dno ponakłuwać widelcem.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 20 minut lub do zezłocenia. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Składniki na curd z mango:
- 550 g puree z mango (mniej więcej 2 mango), uwaga: mango powinny być bardzo dojrzałe
- 85 g cukru pudru, przesianego
- sok z 1,5 cytryny
- 4 żółtka, w temperaturze pokojowej
- 45 g masła, w temperaturze pokojowej
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (1 łyżka o pojemności 15 ml)
Przygotować puree z mango. Przy pomocy blendera zmiksować pokrojone na kawałki mango. Powstały mus przełożyć do garnuszka i dodać do niego cukier, sok z cytryn i roztrzepane żółtka. Podgrzać ale nie zagotować cały czas mieszając. Mąkę ziemniaczano rozpuścić w niewielkiej ilości wody (około 1/4 szklanki) i dodać do puree. Postawić ponownie na palnik i znów podgrzać do uzyskania konsystencji gęstego budyniu - nie gotować, bo masa się zważy. Ściągnąć z palnika i wmieszać (najlepiej ruzgą) masło. Schłodzić najlepiej kilka godzin.
Mango curd można przechowywać w
lodówce przez 3 dni, pod przykryciem z folii spożywczej.
Dodatkowo:
- 400 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
- 2 śmietanfixy
- 1 łyżka cukru pudru
- bezy (upieczone z białek pozostałych z curdu z mango lub poprostu kupione)
- otarta skórka z 1 limonki
Wykonanie:
Tartaletki napełnić budyniem z mango, do wysokości babeczek. Na tą bazę wyłożyć ubitą śmietanę
kremówkę i otartą skórkę z limonki (podczas ubijania dodać pod koniec cukier puder i śmietanfix). Opcjonalnie dołożyć bezę jako ostatnią warstwę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz