sobota, 27 października 2012

Egzotyczne babeczki


Macie ochotę na coś orzeźwiającego, a zarazem słodkiego? To przepis idealnie łączący te cechy;) Niezwykle kruche ciasto, curd z mango i cytryny, bita śmietana plus beza. Smacznego!





Składniki na kruche ciasto (z przepisu wychodzi około 30-35 tartaletek):
  • 230 g mąki pszennej
  • 20 g smalcu
  • 100 g masła, zimnego, pokrojonego na małe kawałki
  • 90 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 jajka, w temperaturze pokojowej

Z podanych składników szybko wyrobić ciasto - najpierw połączyć sypkie składniki a następnie dodać masło i posiekać je nożem na małe kawałeczki. Gdy uzyskamy konsystencje grudkowatą, dodać jajka i szybko wyrobić aż ciasto będzie gładkie. Należy to robić bardzo sprawnie by nie ogrzewać dłońmi nadmiernie składników, gdyż ciasto stanie się twarde. Tak przygotowane ciasto zawinąć w folie (uprzednio formując płaski okrągły placek) i wstawić do lodówki na 1-2 godziny

Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozwałkować na grubość 2 mm, lekko podsypując mąką (nie za dużo bo ciasto stanie się twarde!). Wycinać kółka o średnicy nieznacznie większej niż nasze foremki. Wycięte krążki przenosić do foremek (wysmarowanych masłem lub margaryną), dokładnie je wylepiając. Dno ponakłuwać widelcem.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 20 minut lub do zezłocenia. Wyjąć, wystudzić na kratce.



Składniki na curd z mango:
  • 550 g puree z mango (mniej więcej 2 mango), uwaga: mango powinny być bardzo dojrzałe
  • 85 g cukru pudru, przesianego
  • sok z 1,5 cytryny
  • 4 żółtka, w temperaturze pokojowej
  • 45 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (1 łyżka o pojemności 15 ml)

Przygotować puree z mango. Przy pomocy blendera zmiksować pokrojone na kawałki mango. Powstały mus przełożyć do garnuszka i dodać do niego cukier, sok z cytryn i roztrzepane żółtka. Podgrzać ale nie zagotować cały czas mieszając. Mąkę ziemniaczano rozpcić w niewielkiej ilości wody (około 1/4 szklanki) i dodać do puree. Postawić ponownie na palnik i znów podgrzać do uzyskania konsystencji gęstego budyniu - nie gotować, bo masa się zważy. Ściągnąć z palnika i wmieszać (najlepiej ruzgą) masło. Schłodzić najlepiej kilka godzin. 
Mango curd można przechowywać w lodówce przez 3 dni, pod przykryciem z folii spożywczej.


Dodatkowo:
  • 400 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  • 2 śmietanfixy
  • 1 łyżka cukru pudru
  • bezy (upieczone z białek pozostałych z curdu z mango lub poprostu kupione) 
  • otarta skórka z 1 limonki
   

Wykonanie:


Tartaletki napełnić budyniem z mango, do wysokości babeczek. Na tą bazę wyłożyć ubitą śmietanę kremówkę  i otartą skórkę z limonki (podczas ubijania dodać pod koniec cukier puder i śmietanfix). Opcjonalnie dołożyć bezę jako ostatnią warstwę.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz