piątek, 19 października 2012

Czekoladowo-kawowe cupcakes




Coś słodkiego na weekend. Lekkie czekoladowe brownies jako baza plus kremowy mascarpone z dodatkiem cappucino. No czego chcieć więcej ;)





Składniki na 12 babeczek brownies:
  • 75 g masła
  • 75 g mlecznej czekolady
  • 75 g cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 60 g mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia


Formę na muffiny wypełnić papilotkami (ja używam silikonowych foremek). Masło pokroić na kawałeczki, czekoladę połamać na kostki, włożyć do miseczki i roztopić razem w kąpieli wodnej. Masa ma być błyszcząca i lejąca. Ostudzić.

Masę czekoladową wymieszać z cukrem, dodać roztrzepane wcześniej jajka i wymieszać łyżką na jednolitą masę. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, dodać do masy i delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do foremek (po około 1 pełnej łyżce na jedną babeczkę). Masa powinna zajmować nie więcej niż 2/3 objętości foremki. Piec przez około 20 minut, ostudzić, wyjąć na metalową kratkę.



Składniki na krem cappucino:

  • 300 ml śmietany kremówki (30 lub 36%)
  • 250 g serka mascarpone
  • 4-5 łyżek cappucino o dowolnym smaku
  • 50 ml likieru kawowego
  • śmietanfix (opcjonalnie - gdyby krem był zbyt luźny)

Zimną kremówkę ubić, dodając w trakcie cukier puder. Po ubiciu dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać, by nie było grudek (można mikserem ale na wolnych obrotach). Do kremu wmiksować cappucino i likier. Ilość likieru tak naprawdę jest kwestią indywidualną, ale nie należy przesadzić bo krem może się zważyć. ta wersja nie jest zbyt "pijana" ;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz