środa, 17 października 2012

Red Velvet cupcakes




Miękkie i delikatne ciasto Red Velvet w połączeniu z śmietankowym kremem tworzy rewelacyjne i jakże proste połączenie - jedno z moich ulubionych :) Zwykle proste przepisy są najlepsze, a ten niewątpliwie do takich należy ;) Smacznego!





Składniki na 12sztuk:
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka (płaska) czerwonego barwnika w proszku (lepszy byłby żelowy bo daje intensywniejszy kolor (wtedy około 1/4 łyżeczki)
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/2 szklanki maślanki lub kefiru
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka białego octu

Suche składniki czyli mąką, kakao i sól przesiać. Do misy miksera wsypać cukier, wlać olej i dodać jajko i zmiksować. Do masy dodawać na przemian maślankę i mąkę cały czas miksując. Na końcu dodać barwnik (ilość tak naprawdę zależy od koloru jaki uzyskamy – jeżeli będzie mało intensywny należy dodać więcej. Barwnik nie wpływa na smak).

W małej miseczce wymieszać sodę z octem, powstanie piana. Od tego momentu działać szybko - pianę dodać do ciasta i zmiksować (średnia prędkość miksera przez 10 sekund).

Ciasto wyłożyć do wcześnie przygotowanych foremek z papilotkami. Piec (bez termoobiegu!) w 180 stopniach przez 20-25 minut (do suchego patyczka).



Składniki na krem:
  • 300 ml śmietany kremówki (30 lub 36%)
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru (lub więcej, do smaku)
  • Barwnik spożywczy

Zimną kremówkę ubić, dodając w trakcie cukier puder. Po ubiciu dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać, by nie było grudek (można mikserem ale na wolnych obrotach). Masę podzielić na dwie części. Do jednej wmiksować barwnik spożywczy, drugą pozostawić w naturalnym kolorze. Dowolnie udekorować ;)*

*A tutaj podsyłam linka jak zrobić taki efekt jak u mnie KLIK ;) 

Wersja z wisienkami zrobiłam podobnie jak w tym przepisie KLIK.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz