Miękkie i delikatne ciasto Red Velvet w połączeniu z śmietankowym kremem tworzy rewelacyjne i jakże proste połączenie - jedno z moich ulubionych :) Zwykle proste przepisy są najlepsze, a ten niewątpliwie do takich należy ;) Smacznego!
Składniki na 12sztuk:
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka (płaska) czerwonego barwnika w proszku (lepszy byłby żelowy bo daje intensywniejszy kolor (wtedy około 1/4 łyżeczki)
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1/2 szklanki maślanki lub kefiru
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka białego octu
Suche składniki czyli mąką, kakao i sól przesiać. Do
misy miksera wsypać cukier, wlać olej i dodać jajko i zmiksować. Do masy dodawać
na przemian maślankę i mąkę cały czas miksując. Na końcu dodać barwnik (ilość
tak naprawdę zależy od koloru jaki uzyskamy – jeżeli będzie mało intensywny
należy dodać więcej. Barwnik nie wpływa na smak).
W małej miseczce wymieszać sodę z octem, powstanie
piana. Od tego momentu działać szybko - pianę dodać do ciasta i zmiksować (średnia
prędkość miksera przez 10 sekund).
Ciasto wyłożyć do wcześnie przygotowanych foremek z
papilotkami. Piec (bez termoobiegu!) w 180 stopniach przez 20-25 minut (do
suchego patyczka).
Składniki na krem:
- 300 ml śmietany kremówki (30 lub 36%)
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru (lub więcej, do smaku)
- Barwnik spożywczy
Zimną kremówkę ubić, dodając w trakcie cukier puder.
Po ubiciu dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać, by nie było grudek (można
mikserem ale na wolnych obrotach). Masę podzielić na dwie części. Do jednej
wmiksować barwnik spożywczy, drugą pozostawić w naturalnym kolorze. Dowolnie
udekorować ;)*
*A tutaj podsyłam linka jak zrobić taki efekt jak u mnie KLIK ;)
Wersja z wisienkami zrobiłam podobnie jak w tym przepisie KLIK.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz