czwartek, 6 września 2012

Cupcakes - dwie wersje z jednym kremem



Dzisiejsze smakołyki. Pierwsza wersja - czekoladowe brownies, druga - waniliowe z dżemem truskawkowym. Pyszności ;)





Składniki na 12 - 15 babeczek waniliowych:

  • 2 jajka
  • 160 ml mleka
  • 75 g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu z wanilii
  • 225 g mąki pszennej
  • 90 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • dżem truskawkowy


W jednym naczyniu połączyć "mokre składniki" - jajka, mleko, masło i pastę z wanilii. Przy pomocy rózgi wymieszać. Dodać przesiane suche składniki i wymieszać rózgą, do połączenia.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Wyłożyć do nich ciasto, do połowy wyskości papilotki.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić na kratce. Jak przestygną odciąć górną część, żeby stworzyła ona przykrywkę. Niewielką ilość ciasta z dolnej części muffinki wyciąć - tak aby można było zmieścić około łyżeczki dżemu w powstałym wgłębieniu. Po napełnieniu dżemem przykryć "przykrywką" i udekorować kremem.





Składniki na 12-15 babeczek brownies: 

  • 75 g masła
  • 75 g mlecznej czekolady
  • 75 g cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 60 g mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia


Formę na muffiny wypełnić papilotkami. Masło pokroić na kawałeczki, czekoladę połamać na kostki, włożyć do miseczki i roztopić razem w kąpieli wodnej. Masa ma być błyszcząca i lejąca. Ostudzić.

Masę czekoladową wymieszać z cukrem, dodać roztrzepane wcześniej jajka i wymieszać łyżką na jednolitą masę. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, dodać do masy i delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do foremek (po około 1 pełnej łyżce na jedną babeczkę). Masa powinna zajmować nie więcej niż 2/3 objętości foremki. Piec przez około 20 minut, ostudzić, wyjąć na metalową kratkę.



Składniki na krem czekoladowy:

  • 250g mascarpone
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 60 g czekolady białej
  • 1 opakowanie śmietanfixu

Śmietankę ubić na sztywno ze śmietanfixem. W między czasie rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę. Połączyć czekoladę z mascarpone i delikatnie (można mikserem) wmieszać ubitą kremówkę.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz