Dzisiejsze smakołyki. Pierwsza wersja - czekoladowe brownies, druga - waniliowe z dżemem truskawkowym. Pyszności ;)
Składniki na 12 - 15 babeczek waniliowych:
- 2 jajka
- 160 ml mleka
- 75 g roztopionego masła
- 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu z wanilii
- 225 g mąki pszennej
- 90 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- dżem truskawkowy
W jednym naczyniu połączyć "mokre składniki" - jajka, mleko, masło i pastę z wanilii. Przy pomocy rózgi wymieszać. Dodać przesiane suche składniki i wymieszać rózgą, do połączenia.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Wyłożyć do nich ciasto, do
połowy wyskości papilotki.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić na kratce. Jak przestygną odciąć górną część, żeby stworzyła ona przykrywkę. Niewielką ilość ciasta z dolnej części muffinki wyciąć - tak aby można było zmieścić około łyżeczki dżemu w powstałym wgłębieniu. Po napełnieniu dżemem przykryć "przykrywką" i udekorować kremem.
Składniki na 12-15 babeczek brownies:
- 75 g masła
- 75 g mlecznej czekolady
- 75 g cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 60 g mąki pszennej
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Formę na muffiny wypełnić papilotkami. Masło pokroić na kawałeczki,
czekoladę połamać na kostki, włożyć do miseczki i roztopić razem w
kąpieli wodnej. Masa ma być błyszcząca i lejąca. Ostudzić.
Masę czekoladową wymieszać
z cukrem, dodać roztrzepane wcześniej jajka i wymieszać łyżką na
jednolitą masę. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, dodać do
masy i delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do foremek (po około 1 pełnej
łyżce na jedną babeczkę). Masa powinna zajmować nie więcej niż 2/3
objętości foremki. Piec przez około 20
minut, ostudzić, wyjąć na metalową kratkę.
Składniki na krem czekoladowy:
- 250g mascarpone
- 150 ml śmietanki kremówki
- 60 g czekolady białej
- 1 opakowanie śmietanfixu
Śmietankę ubić na sztywno ze śmietanfixem. W między czasie rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę. Połączyć czekoladę z mascarpone i delikatnie (można mikserem) wmieszać ubitą kremówkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz