Moja przyjaciółka Nati baardzo lubi czytać, praktycznie wszystko co jej wpadnie w ręce (tak jak i ja). Dlatego też postanowiłam zrobić na jej urodziny tort książkę, a że dostała ode mnie również książki, to stwierdziłam ze będzie mieć "komplet";)
Składniki na niezawodny biszkopt:
- 10 jajek
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- czerwony barwnik spożywczy
Biszkopt przygotować jak z przepisu na tort chałwowy. Pod koniec ucierania masy jajecznej (ale przed dodaniem mąki) dodać barwnik spożywczy w takiej ilości aby uzyskać pożądany kolor. Piec około 40 min (do suchego patyczka) w formie prostokątnej 30 x 21cm (lub podobnej byle zachować proporcje książki).
Składniki na krem czekoladowo-orzechowy:
- 500 g serka mascarpone
- 4-5 łyżek kremu czekoladowo-orzechowego typu nutella (ilość zależy od tego jaką intensywność smaku chcemy uzyskać)
- garść rozdrobnionych orzechów laskowych.
- opakowanie śmietanfixu
Serek
utrzeć mikserem dodając systematycznie czekoladowy krem. Uwielbiam tą
masę, dlatego też pokusiłam się o zrobienie domowej nutelli. Przepis
można znaleźć tutaj.
W mojej wersji ze względu na brak golden syrupu, użyłam miody ale tylko
1,5 łyżki.
Składniki na krem śmietankowy:
- 250 g serka mascarpone
- 400 ml śmietanki kremówki
- 2 opakowania śmietanfixu
- kilka łyżeczek cukru pudru (w zależności o stopnia słodkości jaki chcemy uzyskać)
Śmietanke ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietanfixem. Mascarpone utrzeć i stopniowo dodawać cały czas miksując na małych obrotach śmietankę (gdyby masa była zbyt luźna, dodać jeszcze jedno opakowanie śmietanfixu lub niewielką ilość żelatyny).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz