środa, 5 września 2012

Tort Hello Kitty (wersja pierwsza)

 

Torcik stworzony specjalnie na urodziny Wiktorii. Ze względu na to iż uwielbia Ona Hello Kitty, tort nie mógł być inny;) Radość na buzi Wiki - bezcenna;) 

 
 

Składniki na niezawodny biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru

Biszkopt przygotować jak z przepisu na tort chałwowy (jeżeli ktoś wolałby w tym torcie biszkopt kakaowy, to należy odłożyć jedną łyżkę mąki na rzecz kakao). Biszkopt upiec w tortownicy o średnicy 22-23 cm.



Składniki na krem orzechowy:
  • 500 g serka mascarpone
  • 4-5 łyżek kremu czekoladowo-orzechowego typu nutella (ilość zależy od tego jaką intensywność smaku chcemy uzyskać)
  • garść rozdrobnionych orzechów laskowych. 
  • opakowanie śmietanfixu

Serek utrzeć mikserem dodając systematycznie czekoladowy krem. Uwielbiam tą masę, dlatego też pokusiłam się o zrobienie domowej nutelli. Przepis można znaleźć tutaj. W mojej wersji ze względu na brak golden syrupu, użyłam miody ale tylko 1,5 łyżki. Krem był odpowiednio słodki a jego największym atutem było to, że miał niesamowicie intensywny zapach orzechów i ich drobne kawałeczki, czego w gotowej nutelli niestety nie ma;(. Dlatego gorąco polecam zrobienie własnoręcznie kremu;)
Tort został przełożony dwukrotnie i obłożony masą maślaną.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz