wtorek, 25 września 2012

Drożdżówki z marmoladą




Jak to czasem bywa, pod koniec wyjazdu zostaje kilka rzeczy, które wcześniej się kupiło i nie zjadło. Zerknęłam do lodówki a tam drożdże, mleko, margaryna, jajka i wieeelki słoik marmolady owocowej, a w szafce kilogram mąki. No i samo z siebie się nasunęło, że trzeba upiec drożdżówki. Poszperałam i z kilku przepisów w gazetach, które zabrałyśmy ze sobą stworzyłam jeden na te pyszne bułeczki ;)





Składniki na 16 drożdżówek:

  • 3/4 kg mąki pszennej (najlepiej typ 550 – bardzo dobra do ciasta drożdżowego)
  • 4 żółtka
  • 1/2 kostki masła/margaryny (125 g)
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 7,5 dag drożdży (świeżych)
  • słoiczek marmolady (duży)


Drożdże wymieszać z 2 łyżeczkami cukru i 1/4 szklanki ciepłego mleka, przykryć i odstawić na 10 - 15 minut (po tym czasie powinny się spienić). Żółtka utrzeć na puszystą masę z cukrem. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać drożdże, masę jajeczną, resztę ciepłego mleka, rozpuszczone masło i sól. Składniki wyrabiać przez około 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto jest gotowe gdy nie przykleja się do boków i dna miski. Odstawić do wyrośnięcia.

Gdy podwoi swoją objętość, krótko wyrobić i podzielić na 16 kawałków. Każdy kawałek delikatnie rozpłaszczyć palcami i  nakładać na niego po 1 łyżce marmolady. Boki ciasta bardzo dokładnie zlepiać tworząc eliptyczne bułeczki. Odwrócić na drugą stronę i układać łączeniem do spodu, w odległości około 4-5 cm od siebie, na blasze (lub blachach) wyłożonej papierem do pieczenia. 



  
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Drożdżówki posmarować pozostałym białkiem z jajek. Piec na złoty kolor przez około 18-20 minut. Można każdą drożdżówkę posypać grubym cukrem, który bardzo fajnie się rozpiecze.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz