czwartek, 6 września 2012

Tort "30"

 

Tort ten zrobiłam na 30 rocznice ślubu moich rodziców. Pierwotnie miał wyglądać inaczej, ale masa cukrowa czasami kapryśna jest, więc zastąpiłam ją polewą czekoladową. Biorąc pod uwagę fakt, że gusty co do smaku tortu w przypadku moich rodziców są z goła odmienne, tak więc "3" była dla taty, a "0" dla mamy. Trafiłam idealnie;)





Oba torciki były zrobione z użyciem niezawodnego biszkoptu, z czego w "3" środkowy blat był kakaowy. Dodatkowo do "3" użyłam ciasta waniliowego z przepisu Buddy'iego Valastro z "Cake Boss". Perzpis znajdziecie tutaj. 

Tort dla mamy był przełożony kremem z białą czekoladą z dodatkiem malin. Przepis tutaj;) Natomiast tort taty był o smaku tiramisu.



Przepis na ciasto waniliowe z linka załączonego we wstępie:



Składniki:
  • 2,5 szklanki mąki do wypieków
  • 2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju roślinnego
  • 2,25 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki drobnej soli morskiej
  • 4 duże jajka
  • 1 szklanka pełnego mleka
  • niesolone masło do natłuszczenia

Sposób przygotowania: 

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i ustaw półkę w piekarniku na środkowym położeniu. Do miski miksera wsyp mąkę, cukier, olej, proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy i sól. Wymieszaj składniki na wolnych obrotach (ok. 1 minuty). Cały czas miksując dodawaj po jednym jajku. Gdy jajka się już wymieszają, wlej mleko (2 razy po pół szklanki) i miksuj.  

Przed pieczeniem upewnij się, ze ciasto ma temperaturę ok. 21-22 stopnie. Jesli jest zbyt zimne, pozostaw na chwilę w temperaturze pokojowej. Jeśli jest za ciepłe, włóż na chwilę do lodówki. Do mierzenia temperatury ciasta użyj tempometru cukierniczego.  

Nasmaruj 2 formy do pieczenia tłuszczem i obsyp mąką. Podziel ciasto na 2 części i włóż do piekarnika. Piecz ok. 25-30 minut zanim ciasto ucieknie bokami z formy i będzie sprężyste przy dotyku. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw do wystygnięcia na 30-60 minut w temperaturze pokojowej. 

Ciasto powinno być wyjmowane z formy tylko w temperaturze pokojowej. Połóż na blacie papier do pieczenia, potrzep go cukrem a następnie odwróć szybko formę do góry nogami i wyciągnij ciasto na papier z cukrem (dzięki temu ciasto nie przyklei się do papieru). Włóż do lodówki lub zamrażarki na chwilę zanim przystąpisz do dekorowania ciasta.



Składniki na masę do tortu tiramisu:

  • 750 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 100 g drobnego cukru do wypieków (ewentualnie cukru pudru) z prawdziwą wanilią
Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier. Dodawać małymi porcjami serek mascarpone i delikatnie wymieszać (ja wymieszałam krótko mikserem).


Dodatkowo:
 
  • 100 g gorzkiej czekolady, startej na tarce o dużych oczkach
  • 200 ml bardzo mocnej kawy z dodatkiem 2 łyżeczek ciemnego kakao i 2 łyżeczek cukru.

Ciasto waniliowe przeciąć na pół. Pierwszy z blatów nasączyć porządnie kawą i pokryć połową kremu. Krem posypać 50 g startej czekolady. Następnie położyć biszkopt kakaowy, napączować kawą i wyłożyć krem. Posypać pozostałą czekoladą. Przykryć drugim waniliowym ciastem (wcześniej nasączonym kawą). Całość tortu obłożyć kremem maślanym. Dowolnie udekorować.

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz