Lekkie jak chmurka ciasto. Idelne na czerwcowe popoludnie;)
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru
Biszkopt przygotować jak ten z przepisu na tort chałwowy. Piec w tortownicy
o średnicy 24-26 cm w 160oC do suchego patyczka.
Składniki na krem:
- 500 g serka mascarpone
- 300 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g czekolady gorzkiej
- 2 opakowania śmietanfixu
- Truskawki lub inne miękkie owoce np. maliny, jeżyny
Dodatkowo:
- 100g gorzkiej czekolady
- 1,5 opakowania biszkoptów „paluszków”
250g serka mascarpone wymieszać z rozpuszczoną w kąpieli wodnej
czekoladą. Śmietankę ubić na sztywno dodając pod koniec śmietanfix. Pozostały
serek zmiksować i stopniowo dodawać ubitą śmietankę (na bardzo małych obrotach
by śmietanka nie opadła).
Biszkopt przyciąć tak aby jego średnica była mniejsza od tortownicy
(gotowe biszkopciku muszą zmieścić się pomiędzy boki tortownicy a biszkopt). Następnie
przekroić go na pół i pierwszy z blatów umieścić w tortownicy. Posmarować
połową czekoladowego maskarpone i ułożyć truskawki tak aby szczelnie przykryły
blat. Truskawki przykryć połową kremu śmietanowego. Z drugim biszkoptem
postąpić tak samo jak w przypadku pierwszego. Ciasto udekorować wiórkami czekoladowymi
i truskawkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz