wtorek, 4 września 2012

Truskawkowa chmurka




Lekkie jak chmurka ciasto. Idelne na czerwcowe popoludnie;)






Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru

Biszkopt przygotować jak ten z przepisu na tort chałwowy. Piec w tortownicy o średnicy 24-26 cm w 160oC do suchego patyczka.

Składniki na krem:

  • 500 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 2 opakowania śmietanfixu
  • Truskawki lub inne miękkie owoce np. maliny, jeżyny


Dodatkowo:

  • 100g gorzkiej czekolady
  • 1,5 opakowania biszkoptów „paluszków”

250g serka mascarpone wymieszać z rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Śmietankę ubić na sztywno dodając pod koniec śmietanfix. Pozostały serek zmiksować i stopniowo dodawać ubitą śmietankę (na bardzo małych obrotach by śmietanka nie opadła).
Biszkopt przyciąć tak aby jego średnica była mniejsza od tortownicy (gotowe biszkopciku muszą zmieścić się pomiędzy boki tortownicy a biszkopt). Następnie przekroić go na pół i pierwszy z blatów umieścić w tortownicy. Posmarować połową czekoladowego maskarpone i ułożyć truskawki tak aby szczelnie przykryły blat. Truskawki przykryć połową kremu śmietanowego. Z drugim biszkoptem postąpić tak samo jak w przypadku pierwszego. Ciasto udekorować wiórkami czekoladowymi i truskawkami. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz