wtorek, 4 września 2012

Brioszki




Moje ulubione drożdżówki. W zależności od rodzaju dżemu za każdym razem smakują inaczej, więc szybko się nie znudzą;) Wymagają trochę pracy i czasu ale na prawdę warto. Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej wieczorem i następnego dnia rano można piec. 

 

 

Składniki na 16 większych i około 25 mniejszych drożdżówek:

  • 2 łyżeczki suchych drożdży instant czyli jedno opakowanie (7g)*
  • 2 łyżki ciepłej wody
  • szczypta cukru
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 5 dużych jajek, o temperaturze pokojowej
  • 350 g miękkiego masła, pokrojonego na kawałki

*suche drożdże można z powodzeniem zastąpić świeżymi: 7g suchych=2,5 dkg świeżych


Dodatkowo:

  • 1 słoiczek dżemu truskawkowego (np. firmy Kotlin)
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania
  • garść cukru o grubej rafinie do posypania


Przygotowanie:

Drożdże wymieszać z ciepłą wodą i szczyptą cukru, odstawić na 10 - 15 minut w ciepłe miejsce,  aby się „ruszyły”. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać spienione drożdże, cukier, sól i 3 jajka. Składniki wymieszać drewnianą łyżką. Stopniowo dodawać pozostałe 2 jajka, wyrabiając ciasto. Wyrabiać przez około 10 - 15 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.

Do wyrobionego ciasta, stopniowo, po 2 łyżki dodawać masło, cały czas wyrabiając. Szybko dodawać kolejne kawałki masła, jak tylko poprzednie zmieszają się z ciastem. Dłużej nie wyrabiać, tylko do połączenia się masła z ciastem.

Miskę z ciastem przykryć przeźroczystą folią i odstawić w ciepłe miejsce, do czasu aż podwoi swoją objętość, na około 1 i 1/2 godziny. Uderzyć pięścią w ciasto, uformować kulę, ponownie przykryć i wstawić do lodówki na całą noc.

Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na równe części. Rozwałkowywać na placki (grube na około 6 - 7 mm), podsypując odrobiną mąki. Smarować dżemem i zwijać w rulon. Każdy rulon złożyć na pół i naciąć ostrym nożem od strony zgięcia do 3/4 długości. Rozłożyć ciasto tworząc kształt serca. Układać na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Wierzch drożdżówek posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić pierwszą blaszkę do środkowej części i piec na złoty kolor przez około 15 minut. Ostudzić na metalowej kratce. Brioszki można posypać dla dekoracji grubym cukrem;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz