Moje ulubione drożdżówki. W zależności od rodzaju dżemu za każdym razem smakują inaczej, więc szybko się nie znudzą;) Wymagają trochę pracy i czasu ale na prawdę warto. Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej wieczorem i następnego dnia rano można piec.
Składniki na
16 większych i około 25 mniejszych drożdżówek:
- 2 łyżeczki suchych drożdży instant czyli jedno opakowanie (7g)*
- 2 łyżki ciepłej wody
- szczypta cukru
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 50 g cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 5 dużych jajek, o temperaturze pokojowej
- 350 g miękkiego masła, pokrojonego na kawałki
*suche drożdże można z powodzeniem zastąpić świeżymi: 7g suchych=2,5 dkg świeżych
Dodatkowo:
- 1 słoiczek dżemu truskawkowego (np. firmy Kotlin)
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania
- garść cukru o grubej rafinie do posypania
Przygotowanie:
Drożdże
wymieszać z ciepłą wodą i szczyptą cukru, odstawić na 10 - 15 minut w ciepłe
miejsce, aby się „ruszyły”. Do dużej
miski przesiać mąkę, dodać spienione drożdże, cukier, sól i 3 jajka. Składniki
wymieszać drewnianą łyżką. Stopniowo dodawać pozostałe 2 jajka, wyrabiając
ciasto. Wyrabiać przez około 10 - 15 minut, aż ciasto będzie gładkie i
elastyczne.
Do
wyrobionego ciasta, stopniowo, po 2 łyżki dodawać masło, cały czas wyrabiając.
Szybko dodawać kolejne kawałki masła, jak tylko poprzednie zmieszają się z
ciastem. Dłużej nie wyrabiać, tylko do połączenia się masła z ciastem.
Miskę z
ciastem przykryć przeźroczystą folią i odstawić w ciepłe miejsce, do czasu aż
podwoi swoją objętość, na około 1 i 1/2 godziny. Uderzyć pięścią w ciasto,
uformować kulę, ponownie przykryć i wstawić do lodówki na całą noc.
Ciasto wyjąć
z lodówki i podzielić na równe części. Rozwałkowywać na placki (grube na około
6 - 7 mm), podsypując odrobiną mąki. Smarować dżemem i zwijać w rulon. Każdy
rulon złożyć na pół i naciąć ostrym nożem od strony zgięcia do 3/4 długości.
Rozłożyć ciasto tworząc kształt serca. Układać na dwóch blaszkach wyłożonych
papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Wierzch drożdżówek
posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić pierwszą blaszkę do środkowej części i
piec na złoty kolor przez około 15 minut. Ostudzić na metalowej kratce. Brioszki można posypać dla dekoracji grubym cukrem;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz