W czerwcu wróciła na kilka dni moja przyjaciółka Pati. Ze względu na jej charakter pracy większą część roku nie mamy szansy się spotkać, dlatego też razem z Natalią stwierdziłyśmy ze wyprawimy jej wcześniejsze urodziny;) A oto efekty;)
Składniki na idealny biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki mąki
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru
Biszkopt przygotować jak z przepisu na tort chałwowy. Biszkopt upiec w tortownicy o
średnicy 22-23 cm. Ciasto przekroić na dwa blaty.
Składniki na krem z białą czekoladą:
- 500g serka mascarpone
- 150g białej czekolady
- 250 ml śmietanki kremówki
- 2 śmietanfixy
- truskawki
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno ze śmietanfixem. Czekoladę
rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko ostudzoną dodać do serka. Do czekoladowego mascarpone dodajemy w
kilku partiach kremówkę, delikatnie mieszamy (można mikserem).
Przełożenie:
biszkopt - połowa kremu - truskawki w całości - druga część kremu - biszkopt.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz