środa, 5 września 2012

Tort samolotowy



W czerwcu wróciła na kilka dni moja przyjaciółka Pati. Ze względu na jej charakter pracy większą część roku nie mamy szansy się spotkać, dlatego też razem z Natalią stwierdziłyśmy ze wyprawimy jej wcześniejsze urodziny;) A oto efekty;)






Składniki na idealny biszkopt:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru

Biszkopt przygotować jak z przepisu na tort chałwowy. Biszkopt upiec w tortownicy o średnicy 22-23 cm. Ciasto przekroić na dwa blaty.


Składniki na krem z białą czekoladą:
  • 500g serka mascarpone
  • 150g białej czekolady
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 2 śmietanfixy
  • truskawki

Śmietankę kremówkę ubić na sztywno ze śmietanfixem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko ostudzoną dodać do serka. Do czekoladowego mascarpone dodajemy w kilku partiach kremówkę, delikatnie mieszamy (można mikserem). 
 


Przełożenie:
biszkopt - połowa kremu - truskawki w całości - druga część kremu - biszkopt.







 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz