środa, 5 września 2012

Tort różany


Elegancki tort stworzony specjalnie na 90 urodziny mojej cioci;) Jasny waniliowy biszkopt z kremem toffi i kremem z kawałkami wafelków kakaowych to bardzo harmonijne połączenie, natomiast cukrowe róże dodają nutki elegancji;)

 

 
 
Składniki na niezawodny biszkopt:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru

Biszkopt przygotować jak z przepisu na tort chałwowy (jeżeli ktoś wolałby w tym torcie biszkopt kakaowy, to należy odłożyć jedną łyżkę mąki na rzecz kakao). Biszkopt upiec w tortownicy o średnicy 22-23 cm. (W tej wersji użyłam większej tortownicy o średnicy 26cm, dlatego też upiekłam ciasto z półtorej porcji).



Składniki na krem toffi:
  • 1 puszka kajmaku (krówki) lub puszka mleka słodzonego skondensowanego,
  • 1/2 litra śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki żelatyny  

Śmietankę kremówkę ubić. Stopniowo dodawać  (po łyżce) zimną masę toffi z puszki, cały czas ubijając. 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 1/5 szklanki  zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Gdy żelatyna napęcznieje, rozpuścić ją w kąpieli wodnej i przestudzić by nie była gorąca. Delikatnie wmiksować do masy toffi.




Składniki na krem z ciasteczkami (oryginalny przepis znajduje się tutaj):
  • 1 litr śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 6 łyżeczek żelatyny w proszku, rozpuszczonej w 1/4 szklanki wody
  • 4 wafelki Prince Polo classic (lub dowolne), każdy o wadze około 50 g, pokruszone (im większe okruszki tym lepiej chrupią w masie)
  • 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej, startej na tarce o dużych oczkach

Wafelki wymieszać z czekoladą. Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Żelatynę namoczyć, a gdy napęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej. Cienką strużką wlewać lekko ciepłą żelatynę, miksując. Wymieszać z wafelkami i czekoladą.

Przełożenie:
biszkopt - krem toffi - biszkopt - krem ciasteczkowy - biszkopt. 

 





1 komentarz:

  1. Pięknie wyglądający tort, gratuluję zdolności Aniu

    OdpowiedzUsuń