Elegancki tort stworzony specjalnie na 90 urodziny mojej cioci;) Jasny waniliowy biszkopt z kremem toffi i kremem z kawałkami wafelków kakaowych to bardzo harmonijne połączenie, natomiast cukrowe róże dodają nutki elegancji;)
Składniki na niezawodny biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki mąki
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru
Biszkopt przygotować jak z przepisu na tort chałwowy
(jeżeli ktoś wolałby w tym torcie biszkopt kakaowy, to należy odłożyć
jedną łyżkę mąki na rzecz kakao). Biszkopt upiec w tortownicy o
średnicy 22-23 cm. (W tej wersji użyłam większej tortownicy o średnicy 26cm, dlatego też upiekłam ciasto z półtorej porcji).
Składniki na krem toffi:
Śmietankę kremówkę ubić. Stopniowo dodawać (po łyżce) zimną masę toffi z puszki, cały czas ubijając. 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 1/5 szklanki zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Gdy żelatyna napęcznieje, rozpuścić ją w kąpieli wodnej i przestudzić by nie była gorąca. Delikatnie wmiksować do masy toffi.
Składniki na krem toffi:
- 1 puszka kajmaku (krówki) lub puszka mleka słodzonego skondensowanego,
- 1/2 litra śmietany kremówki
- 2 łyżeczki żelatyny
Śmietankę kremówkę ubić. Stopniowo dodawać (po łyżce) zimną masę toffi z puszki, cały czas ubijając. 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 1/5 szklanki zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Gdy żelatyna napęcznieje, rozpuścić ją w kąpieli wodnej i przestudzić by nie była gorąca. Delikatnie wmiksować do masy toffi.
Składniki na krem z ciasteczkami (oryginalny przepis znajduje się tutaj):
- 1 litr śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 6 łyżeczek żelatyny w proszku, rozpuszczonej w 1/4 szklanki wody
- 4 wafelki Prince Polo classic (lub dowolne), każdy o wadze około 50 g, pokruszone (im większe okruszki tym lepiej chrupią w masie)
- 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej, startej na tarce o dużych oczkach
Wafelki wymieszać z czekoladą. Śmietanę
kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Żelatynę namoczyć, a gdy napęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej. Cienką strużką
wlewać lekko ciepłą żelatynę, miksując. Wymieszać z wafelkami i czekoladą.
Przełożenie:
biszkopt - krem toffi - biszkopt - krem ciasteczkowy - biszkopt.
Pięknie wyglądający tort, gratuluję zdolności Aniu
OdpowiedzUsuń