poniedziałek, 3 września 2012

Tort milky way z brzoskwiniami


 

Tort ten przygotowałam pierwszy raz w ubiegłym roku na moje urodziny. Zaciekawiła mnie wtedy masa, która wydała mi się bardzo oryginalna dzięki użyciu w niej batoników milky way. Tort okazał się bardzo smaczny a masa wręcz rozpływająca się w ustach ;)






Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru

Biszkopt przygotować jak z przepisu na tort chałwowy (jeżeli ktoś wolałby w tym torcie biszkopt kakaowy, to należy odłożyć jedną łyżkę mąki na rzecz kakao)*. Biszkopt upiec w tortownicy o średnicy 22-23 cm.
*W przypadku tortu ze zdjęć, zrobiłam mała modyfikację jeżeli chodzi o biszkopt, ponieważ upiekłam 1 ciemny biszkopt (który podzieliłam na dwie części) i jeden bardzo cienki - biały.



Składniki na krem milky way:

  • 600 ml śmietany 30%
  • 8 batoników Milky Way ( każdy o wadze ok.22 g)
  • 3 łyzeczki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilosci wody

Masę najlepiej przygotować dzień wcześniej. Śmietankę kremówkę i pokrojone na kawałeczki batoniki umieszczamy w garnku podgrzewamy aż do całkowitego rozpuszczenia (na małym ogniu – nie zagotowujemy!). Wystudzić – najlepiej zostawić w lodówce całą noc przykryte folią przeźroczystą. 
Krem ubijamy tak jak kremówkę – aż zgęstnieje. W między czasie przygotowujemy żelatynę. Rozpuszczamy ją w małej ilości zimnej wody, a jak napęcznieje rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej. Gdy masa śmietanowo-batonikowa osiągnie pożądaną konsystencję dodajemy żelatynę. Krem przed wyłożeniem na biszkopt schładzamy.*
*krem ten jest bardzo dobry również z batonikami typu mars (ilość w gramach powinna być zbliżona do ilości milky way).


Dodatkowo:

  • 1 puszka brzoskwiń w syropie (duża)
  • 3 batoniki milky way
  • 100 g gorzkiej czekolady

Brzoskwinie pokroić w półksiężyce, odstawić na talerzyk, natomiast z połowy syropu zrobić pącz do nasączenia (połowa syropu + pół szklanki wody + łyżka alkoholu np. limoncello).

Biszkopt przekroić na 3 części. Masę podzielić również na 3 części. 2 części masy użyć do przełożenia ciasta, natomiast 3 do obłożenia. Boki udekorować wiórkami z gorzkiej czekolady. Na powierzchni tortu ułożyć brzoskwinie, a na środek y pokrojone batoniki milky way lub większe wiórki czekolady.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz