Tort ten przygotowałam pierwszy raz w ubiegłym roku na moje urodziny. Zaciekawiła mnie wtedy masa, która wydała mi się bardzo oryginalna dzięki użyciu w niej batoników milky way. Tort okazał się bardzo smaczny a masa wręcz rozpływająca się w ustach ;)
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki mąki
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru
Biszkopt przygotować jak z przepisu na tort chałwowy (jeżeli ktoś wolałby w tym torcie biszkopt kakaowy, to należy odłożyć jedną łyżkę mąki na rzecz kakao)*. Biszkopt upiec w tortownicy o średnicy 22-23 cm.
*W przypadku tortu ze zdjęć, zrobiłam mała modyfikację jeżeli chodzi o biszkopt, ponieważ upiekłam 1 ciemny biszkopt (który podzieliłam na dwie części) i jeden bardzo cienki - biały.
Składniki na krem milky way:
- 600 ml śmietany 30%
- 8 batoników Milky Way ( każdy o wadze ok.22 g)
- 3 łyzeczki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilosci wody
Masę
najlepiej przygotować dzień wcześniej. Śmietankę kremówkę i pokrojone na
kawałeczki batoniki umieszczamy w garnku podgrzewamy aż do całkowitego
rozpuszczenia (na małym ogniu – nie zagotowujemy!). Wystudzić – najlepiej zostawić
w lodówce całą noc przykryte folią przeźroczystą.
Krem ubijamy
tak jak kremówkę – aż zgęstnieje. W między czasie przygotowujemy żelatynę.
Rozpuszczamy ją w małej ilości zimnej wody, a jak napęcznieje rozpuszczamy ją w
kąpieli wodnej. Gdy masa śmietanowo-batonikowa osiągnie pożądaną konsystencję
dodajemy żelatynę. Krem przed wyłożeniem na biszkopt schładzamy.*
*krem ten
jest bardzo dobry również z batonikami typu mars (ilość w gramach powinna być
zbliżona do ilości milky way).
Dodatkowo:
- 1 puszka brzoskwiń w syropie (duża)
- 3 batoniki milky way
- 100 g gorzkiej czekolady
Brzoskwinie
pokroić w półksiężyce, odstawić na talerzyk, natomiast z połowy syropu zrobić
pącz do nasączenia (połowa syropu + pół szklanki wody + łyżka alkoholu np.
limoncello).
Biszkopt
przekroić na 3 części. Masę podzielić również na 3 części. 2 części masy użyć
do przełożenia ciasta, natomiast 3 do obłożenia. Boki udekorować wiórkami z gorzkiej
czekolady. Na powierzchni tortu ułożyć brzoskwinie, a na środek y pokrojone
batoniki milky way lub większe wiórki czekolady.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz