niedziela, 23 września 2012

Szarlotka "po chorwacku"





Wakacje w Chorwacji minęły w mgnieniu oka... niestety... Ale mimo to pozostały po nich wspomnienia i piękne zdjęcia ;) Nie byłabym sobą gdybym czegoś na nich nie upiekła. Tym razem nadarzyły się dwie okazje. Pierwsza przypadkowa, a druga już bardziej celowa ale o tym w następnym poście. Babeczka, u której mieszkaliśmy pewnego dnia nas totalnie zaskoczyła i przygotowała dla nas grilla, a My nie chcąc być dłużni stwierdziliśmy ze odwdzięczymy się jej czymś typowo polskim. Pierwsza rzecz, która nam wpadła do głowy to były pierogi...ale nie chciało nam się ich lepić więc padło na szarlotkę. Jest to mój ulubiony przepis. Niestety ciacho nie wyszło całkiem "idealne" bo piekarnik był kiepski a dodatkowo za mało jabłek kupiłam (tzn. nie przewidziałam że aż tak baaardzo zmaleją), ale mimo to smak był taki jak zawsze;)

 
 

Składniki na kruche ciasto:  
  • 30dag maki, 
  • 15 dag masła (margaryny), 
  • jajo całe,
  • 2 żółtka, 
  • 15 dag cukru, 
  • 2 łyżki śmietany, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Z podanych składników szybko zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na minimum 30 minut. 






Zasmażane jabłuszka:
  • około 2 kg jabłek 
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 szklanki cukru 
  • cynamon
  • 2 kisiele cytrynowe (lub 1 galaretka i 1 budyń)*

*tutaj wykorzystuje to co mam akurat pod ręką. W Chorwacji nie uświadczy się niestety kisielu (chyba tego nie jedzą w ogolę) więc użyłam galaretki i budyniu waniliowego. Równie dobrze można dodać 2 galaretki i łyżkę mąki ziemniaczanej i też będzie ok;) 





Jabłka pokroić na mniejsze kawałki (najlepiej różnej wielkości wtedy mamy ciekawszą konsystencję) i przesmażyć na łyżce masła. Dodać trochę wody i "pyknąć" je tak aby zaczęły się rozpadać. Dodać kisiel, galaretkę, cynamon i cukier (cukier dodawać stopniowo - w zależności od słodyczy jabłek). Odstawić do przestudzenia. Zbyt gorąca masa może spowodować że z ciasta wyjdzie zakalec.



Wykonanie:


Ciasto podzielić na 2 części - większą na spód a mniejszą na "kratkę" (zwykle robię dwie równe i ciasto przykrywam całym blatem a nie kratką). Na pierwszą część ciasta wyłożyć przestudzone jabłka a następnie z drugiej ułożyć kratkę. Piec około 40 min w 160 stopniach. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz