Tort upiekłam dla mojego taty na 55 urodziny. Ze względu na to, że to dość okrągła rocznica, ciasto nie mogło być zwyczajne. Dlatego też biorąc pod uwagę jego pasje, taki tort wydał mi się wręcz idealny na tą okazję. Ciasto jest przełożone mocno orzechowym kremem i nasączone likierem kawowo-śmietankowym. Biszkopt upiekłam z niezawodnego przepisu, który znajdziecie tutaj KLIK. Natomiast ciasto waniliowe, którego użyłam żeby „wyrzeźbić” pagórki itp. jest przepisu Buddy'iego Valastro z "Cake Boss" (znajdziecie go tutaj KLIK).
Składniki na krem orzechowy (ilość odpowiednia na tort
o średnicy 22-24cm):
- 200 g wyłuskanych orzechów laskowych
- 450 ml mleka
- opakowanie cukru waniliowego
- łyżka cukru
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 150 g masła
- 100g czekolady mlecznej
- 3-4 łyżki nutelli lub innego kremu orzechowego
Przed zmieleniem orzechów warto je przeprażyć na
suchej patelni – nie dość że w domu roznosi się niesamowity zapach to z
orzechów wydobywa się cały smak i aromat. Tak więc, orzechy zmielić i zalać
zimnym mlekiem, dodać cukier i zagotować.
Następnie ugotowane orzechy przełożyć na sitko (lub na
gazę) i odsączyć z nadmiaru mleka. Z odsączonego mleka odlać 3-4 łyżki i
wymieszać je z mąką ziemniaczaną, resztę zagotować z cukrem waniliowym. Do gotującego
się mleka dodać mieszankę z mąki i szybko mieszać aż masa będzie gładka i
zgęstnieje – powstaje orzechowy budyń. Ostudzić.
Masło utrzeć, najlepiej mikserem na puszysto i dodawać
na zmianę po łyżce orzechowego budyniu i
orzechów. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i jeszcze lekko ciepłą dodawać
do masy cały czas miksując. Na końcu dołożyć nutelle (tak naprawdę ilość
nutelli uzależniona jest od naszego smaku – ja dodałam resztkę ze słoika i
myślę że były to właśnie 3-4 łyżki ;)).
Przepis na ciasto waniliowe z linka załączonego we wstępie:
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki do wypieków
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki oleju roślinnego
- 2,25 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki drobnej soli morskiej
- 4 duże jajka
- 1 szklanka pełnego mleka
- niesolone masło do natłuszczenia
Sposób przygotowania:
Rozgrzej
piekarnik do 180 stopni i ustaw półkę w piekarniku na środkowym położeniu. Do miski
miksera wsyp mąkę, cukier, olej, proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy
i sól. Wymieszaj składniki na wolnych obrotach (ok. 1 minuty). Cały czas
miksując dodawaj po jednym jajku. Gdy jajka się już wymieszają, wlej mleko
(2 razy po pół szklanki) i miksuj.
Przed
pieczeniem upewnij się, ze ciasto ma temperaturę ok. 21-22 stopnie. Jesli
jest zbyt zimne, pozostaw na chwilę w temperaturze pokojowej. Jeśli jest
za ciepłe, włóż na chwilę do lodówki. Do mierzenia temperatury ciasta użyj
tempometru cukierniczego.
Nasmaruj 2
formy o średnicy ok 22-24 cm do pieczenia tłuszczem i obsyp mąką. Podziel ciasto na 2 części i
włóż do piekarnika. Piecz ok. 25-30 minut zanim ciasto ucieknie bokami z
formy i będzie sprężyste przy dotyku. Po wyjęciu
z piekarnika pozostaw do wystygnięcia na 30-60 minut w temperaturze
pokojowej.
Ciasto
powinno być wyjmowane z formy tylko w temperaturze pokojowej. Połóż na
blacie papier do pieczenia, potrzep go cukrem a następnie odwróć szybko
formę do góry nogami i wyciągnij ciasto na papier z cukrem (dzięki temu
ciasto nie przyklei się do papieru). Włóż do
lodówki lub zamrażarki na chwilę zanim przystąpisz do dekorowania ciasta.
Ogladałam, jadłam i nie wiem czy jest ładniejszy ,czy smaczniejszy ; rozkosz dla ciała i ducha!!! Jeszcze słówko o autorce : apetyczny talent ..... DS
OdpowiedzUsuń