Dzisiaj trochę inny sernik - z fantazją! Kremowy, orzeźwiający wręcz rozpływający się w ustach. Coś dla miłośników cytrusów. Opcji smakowych jest wiele - ja wybrałam cytrynę, ale równie dobrze, można zamiast niej użyć limonki albo pomarańczy. Wybierzcie sami. Polecam serdecznie.
Składniki na sernik
- opakowanie ciasteczek digestive
- 100 g masła
- 1200 g sera (2-3 krotnie mielonego)
- 5 jajek
- Duża puszka mleka skondensowanego słodzonego (533g) – można dać więcej w zależności od tego czy lubimy bardziej czy mniej słodkie ciasta
- 2 łyżki ekstraktu z wanilii lub opakowanie cukru waniliowego
- 2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 kopiate łyżki mąki pszennej
- Sok z jednej cytryny
- Skórka otarta z jednej cytryny
Ser zmiksować razem z wszystkimi składnikami na gładką masę
(dodając jajka w całości bez uprzedniego ich ucierania).
Ciasteczka pokruszyć (na pył) i dodać do nich rozpuszczone
masło. Wymieszać – powinny mieć konsystencję mokrego piasku. Tą mieszanką
wyłożyć dno tortownicy o średnicy 26 cm, dociskając do dna. Dno tortownicy
należy wyłożyć papierem do pieczenia.
Masę serową wylać na ciasteczkowy spód i piec 1 godzinę w
150 stopniach (bez termoobiegu). Dodatkowo aby sernik nie wysechł w trakcie
pieczenia, należy umieścić w piekarniku naczynie żaroodporne z wrzącą wodą
(najlepiej „piętro” niżej niż nasz sernik), która parując utrzyma wilgoć.
Gdy sernik będzie upieczony, należy lekko uchylić piekarnik –
tak, żeby powoli stygł. Nie można nagle go wyciągną z pieca bo może się zapaść.
Dlatego też najlepiej stopniowo zwiększać uchył drzwiczek piekarnika i jak
będzie letni dopiero go wyciągnąć.
Składniki na krem cytrynowy:
- 250 g serka mascarpone
- 250g lemon curd (domowego lub ze sklepu – choć u nas ciężko jest go dostać)
Oba składniki dokładnie ze sobą wymieszać przy użyciu
miksera – na gładką masę. Gdy sernik wystygnie wyłożyć na niego krem i
schłodzić w lodówce.
Składniki na lemon curd (z tej porcji wychodzi około 250g)*
- Sok z 2 cytryn
- Skórka otarta z 2 cytryn
- 100g cukru
- 1 żółtko
- 1 jajko
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka oleju
Sok, skórkę,
cukier, jajko i żółtko oraz mąkę umieścić w misce ustawionej nad gotującą się
wodą w garnuszku (kąpiel wodna). Zagotować cały czas mieszając tak aby uzyskać
gładką masę. Zdjąć z kąpieli i dodać olej i następnie znowu zagotować. Uzyskamy
krem o konsystencji gęstego kisielu.
*zamiast cytryny można użyć pomarańczy lub limonki,
zachowując oczywiście proporcję. Dzięki temu uzyskamy cudr o innym smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz