wtorek, 5 lutego 2013

Sernik cytrynowy


Dzisiaj trochę inny sernik - z fantazją! Kremowy, orzeźwiający wręcz rozpływający się w ustach. Coś dla miłośników cytrusów. Opcji smakowych jest wiele - ja wybrałam cytrynę, ale równie dobrze, można zamiast niej użyć limonki albo pomarańczy. Wybierzcie sami. Polecam serdecznie.





Składniki na sernik
  • opakowanie ciasteczek digestive
  • 100 g masła
  • 1200 g sera (2-3 krotnie mielonego)
  • 5 jajek
  • Duża puszka mleka skondensowanego słodzonego (533g) – można dać więcej w zależności od tego czy lubimy bardziej czy mniej słodkie ciasta
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii lub opakowanie cukru waniliowego
  • 2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 kopiate łyżki mąki pszennej
  • Sok z jednej cytryny
  • Skórka otarta z jednej cytryny

Ser zmiksować razem z wszystkimi składnikami na gładką masę (dodając jajka w całości bez uprzedniego ich ucierania).
Ciasteczka pokruszyć (na pył) i dodać do nich rozpuszczone masło. Wymieszać – powinny mieć konsystencję mokrego piasku. Tą mieszanką wyłożyć dno tortownicy o średnicy 26 cm, dociskając do dna. Dno tortownicy należy wyłożyć papierem do pieczenia.
Masę serową wylać na ciasteczkowy spód i piec 1 godzinę w 150 stopniach (bez termoobiegu). Dodatkowo aby sernik nie wysechł w trakcie pieczenia, należy umieścić w piekarniku naczynie żaroodporne z wrzącą wodą (najlepiej „piętro” niżej niż nasz sernik), która parując utrzyma wilgoć.
Gdy sernik będzie upieczony, należy lekko uchylić piekarnik – tak, żeby powoli stygł. Nie można nagle go wyciągną z pieca bo może się zapaść. Dlatego też najlepiej stopniowo zwiększać uchył drzwiczek piekarnika i jak będzie letni dopiero go wyciągnąć.



Składniki na krem cytrynowy:
  • 250 g serka mascarpone
  • 250g lemon curd (domowego lub ze sklepu – choć u nas ciężko jest go dostać)

Oba składniki dokładnie ze sobą wymieszać przy użyciu miksera – na gładką masę. Gdy sernik wystygnie wyłożyć na niego krem i schłodzić w lodówce.



Składniki na lemon curd (z tej porcji wychodzi około 250g)*
  • Sok z 2 cytryn
  • Skórka otarta z 2 cytryn
  • 100g cukru
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka oleju
Sok, skórkę, cukier, jajko i żółtko oraz mąkę umieścić w misce ustawionej nad gotującą się wodą w garnuszku (kąpiel wodna). Zagotować cały czas mieszając tak aby uzyskać gładką masę. Zdjąć z kąpieli i dodać olej i następnie znowu zagotować. Uzyskamy krem o konsystencji gęstego kisielu.

*zamiast cytryny można użyć pomarańczy lub limonki, zachowując oczywiście proporcję. Dzięki temu uzyskamy cudr o innym smaku. 










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz