Jeden z lepszych jakie udało mi się uczynić. Delikatne wilgotne ciasto czekoladowe idealnie łączy się z frużeliną owocową, która przełamuje intensywny smak czekolady i dodaje lekkości. A do tego krem śmietankowy. Czego chcieć więcej? Zapraszam:)
Składniki na ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 60 g kakao
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru (może być więcej jak ktoś lubi słodsze ciastaa)
- 130 ml oleju
- 150 ml mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub opakowanie cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto robi się podobnie jak ciasto na muffinki (z resztą można go w taki sposób użyć). "Suche" składniki przesiać i umieścić w misie miksera. Jajka roztrzepać i dodać do nich pozostałe "mokre" składniki. Wymieszać mikserem (lub ręcznie ruzgą/trzepaczką) do połączenia składników.
Przygotować foremkę o średnicy około 20-21 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 50 min w 170 stopniach (bez termoobiegu).
Składniki na frużelinę owocową:
- 250g świeżych lub mrożonych owoców leśnych (ja użyłam takich KLIK z Lidla)
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody
- 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/5 szklanki wody
- sok z 1/2 cytryny
Owoce podgrzać razem z cukrem w garnuszku. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną, podgrzać i następnie zdjąć z palnika i wmieszać żelatynę. Odstawić do wystudzenia. Powstanie dość gęsty sos o konsystencji curd'u lub kisielu.
Składniki na krem śmiertankowy:
- 250g serka mascarpone
- 600 ml śmietany kremówki
- 3 śmietanfixy
- 4 łyżeczki cukru pudru
Śmietankę ubić na sztywno dodając w trakcie ubijania cukier puder i śmietanfixy. Delikatnie wmieszać ją do serka mascarpone.
Dodatkowo:
- tabliczka czekolady
- 300 g różnych owoców (malin, truskawek, borówki amerykańskiej, wiśni itp)
Wykonanie:
Ciasto przekroić na połowę. Jeżeli upiekło się z górką, górkę ściąć i pokruszyć - przyda się do dekoracji. Pierwszy blat ułożyć na paterze i wyłożyć na niego 3/4 ilości kremu śmietankowego a następnie sporą ilość frużeliny owocowej. Przykryć drugim blatem, wyłożyć pozostały krem, znów frużelinę, pokruszone ciasto, pokrojoną drobno czekoladę i świeże owoce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz