Pyszny, kremowy sernik z duuużą ilością bakali - specjalnie dla mamy. Idealny na święta. Jeden z lepszych jakie piekłam. Polecam serdecznie szczególnie miłośnikom bakalii;)
Składniki na spód:
- 200 g ciasteczek digestive
- 80 g stopionego masła
Ciasteczka pokruszyć (najwygodniej blenderem) i dodać do nich stopione masło. Powstałą masą równą warstwą ułożyć na dnie foremki o średnicy 24cm (wyłożonej papierem do pieczenia).
Składniki na masę serową:
- 900 g twarogu półtłustego lub tłustego dwukrotnie mielonego
- 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 120 g masła
- 2 duże jajka
- 2/3 szklanki cukru*
- ulubione bakalie (około 3-4 garście)
Masło utrzeć z cukrem, dodać całe jajka, mąkę i twaróg porcjami, cały czas ucierając. Gotową masę wyłożyć na ciasteczkowy spód i piec około 1h w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni bez termoobiegu. Gdyby ciasto zbyt szybko się rumieniło należy położyć delikatnie na nim folie aluminiową.
Po wystudzeniu udekorować. W moim przypadku była to tabliczka czekolady deserowej i cukier puder;)
* ilość cukru uzależniona jest tak naprawdę od naszego smaku - ja nie przepadam za bardzo słodkimi ciastami, więc dla kogoś mogą być one za mało słodkie - najlepiej kosztować i samemu regulować ilość;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz