wtorek, 11 grudnia 2012

Świąteczne ciasteczka z bakaliami




Ciasteczka nadziewane dużą ilością różnych bakali w miodzie. Kruche ciasto idealnie kontrastuje z ciągnącym się i miękkim środkiem, a aromat rumu i pomarańczy podkręca ich smak. Pycha :)




Składniki na ciasto kruche (ilość odpowiednia na 10-12 babeczek):

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 150 g masła pokrojonego w kostkę
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 1 łyżkę startej skórki pomarańczowej

Z podanych składników szybko wyrobić ciasto - najpierw połączyć sypkie składniki a następnie dodać masło i posiekać je nożem na małe kawałeczki. Gdy uzyskamy konsystencje grudkowatą, dodać jajka, śmietanę i szybko wyrobić aż ciasto będzie gładkie. Należy to robić bardzo sprawnie by nie ogrzewać dłońmi nadmiernie składników, gdyż ciasto stanie się twarde. Tak przygotowane ciasto zawinąć w folie (uprzednio formując płaski okrągły placek) i wstawić do lodówki na 30 minut.



Składniki na nadzienie:
  • 3 łyżki rodzynek
  • 3 łyżki pokrojonych suszonych moreli
  • 3 łyżki suszonej żurawiny
  • 3 łyżki kandyzowanego ananasa
  • garść skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki miodu
  • 1-2 łyżki rumu


Większe kawałeczki owoców rozdrobnić i wszystko umieścić w garnuszku. Dodać miód i podgrzewać na małym ogniu 2-3 minuty. Następnie dodać alkohol i podgrzewać jeszcze chwile żeby alkohol wyparował i pozostał tylko smak.
Jezeli chodzi o bakalie, to tak naprawdę dodajemy te które lubimy. Równie dobrze mogłyby być to orzechy, figi czy daktyle. Co kto lubi (i co ma) ;)


 
Wykonanie:

Ciasto rozwałkować na ok. 4 mm grubości i wyciąć z niego 10-12 kółek nieco większych od foremek (do upieczenia tych ciasteczek użyłam kokilek, ale foremki do babeczek również będą dobre) i wyłożyć nimi naczynka. Pozostałe ciasto również rozwałkować i wyciąć z niego 10-12 gwiazdek. Nadzienie nałożyć do każdej foremki i przykryć wyciętą wcześniej gwiazdką. Piec 35-40 min (do złotego koloru) w 160 stopniach.
Upieczone ciasteczka można opruszyć cukrem pudrem. 



 
 

5 komentarzy:

  1. A "Betony" gdzie?! To są dopiero pyszne ciastka ;>:P

    (nie za dobrze idzie mi udowadnianie, że nie jestem komputerem xD)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz co Madziu? Noormalnie bede musiala je chyba upic i dodac w najbliższym czasie...tyle ze nie wiem gdzie dalam przepis hehe:D ale poszukam i to bedzie przepis special for YOU :D

      Usuń
    2. Taaak:D Z góry dziękuje:D:*

      Usuń
  2. Mniammniaste!!!( nie wiem czy jest takie słowo, ale ONE takie są)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie idealnie grudniowe ...aż ślinka sama cieknie ;)

    OdpowiedzUsuń