Ciasteczka nadziewane dużą ilością różnych bakali w miodzie. Kruche ciasto idealnie kontrastuje z ciągnącym się i miękkim środkiem, a aromat rumu i pomarańczy podkręca ich smak. Pycha :)
Składniki na ciasto kruche (ilość odpowiednia na 10-12 babeczek):
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 żółtka
- 150 g masła pokrojonego w kostkę
- 2-3 łyżki śmietany
- 1 łyżkę startej skórki pomarańczowej
Z
podanych składników szybko wyrobić ciasto - najpierw połączyć sypkie
składniki a następnie dodać masło i posiekać je nożem na małe
kawałeczki. Gdy uzyskamy konsystencje grudkowatą, dodać jajka, śmietanę i szybko
wyrobić aż ciasto będzie gładkie. Należy to robić bardzo sprawnie by nie
ogrzewać dłońmi nadmiernie składników, gdyż ciasto stanie się twarde.
Tak przygotowane ciasto zawinąć w folie (uprzednio formując płaski
okrągły placek) i wstawić do lodówki na 30 minut.
Składniki na nadzienie:
- 3 łyżki rodzynek
- 3 łyżki pokrojonych suszonych moreli
- 3 łyżki suszonej żurawiny
- 3 łyżki kandyzowanego ananasa
- garść skórki pomarańczowej
- 2 łyżki miodu
- 1-2 łyżki rumu
Większe kawałeczki owoców rozdrobnić i wszystko umieścić w garnuszku. Dodać miód i podgrzewać na małym ogniu 2-3 minuty. Następnie dodać alkohol i podgrzewać jeszcze chwile żeby alkohol wyparował i pozostał tylko smak.
Jezeli chodzi o bakalie, to tak naprawdę dodajemy te które lubimy. Równie dobrze mogłyby być to orzechy, figi czy daktyle. Co kto lubi (i co ma) ;)
Wykonanie:
Ciasto rozwałkować na ok. 4 mm grubości i wyciąć z niego 10-12 kółek nieco większych od foremek (do upieczenia tych ciasteczek użyłam kokilek, ale foremki do babeczek również będą dobre) i wyłożyć nimi naczynka. Pozostałe ciasto również rozwałkować i wyciąć z niego 10-12 gwiazdek. Nadzienie nałożyć do każdej foremki i przykryć wyciętą wcześniej gwiazdką. Piec 35-40 min (do złotego koloru) w 160 stopniach.
Upieczone ciasteczka można opruszyć cukrem pudrem.
A "Betony" gdzie?! To są dopiero pyszne ciastka ;>:P
OdpowiedzUsuń(nie za dobrze idzie mi udowadnianie, że nie jestem komputerem xD)
Wiesz co Madziu? Noormalnie bede musiala je chyba upic i dodac w najbliższym czasie...tyle ze nie wiem gdzie dalam przepis hehe:D ale poszukam i to bedzie przepis special for YOU :D
UsuńTaaak:D Z góry dziękuje:D:*
UsuńMniammniaste!!!( nie wiem czy jest takie słowo, ale ONE takie są)
OdpowiedzUsuńTakie idealnie grudniowe ...aż ślinka sama cieknie ;)
OdpowiedzUsuń