Tym razem tort iście góralski bo prosto z Tatr - Giewont. Połączenie masy krówkowej (przepis tutaj KLIK) z kremem straciatella na kakaowym biszkopcie;) Pyszności.
Składniki na krem straciatella (na tort o średnicy 24-26cm):
- 400 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 4 płaskie łyżki cukru pudru (masa nie jest zbyt słodka - można dodać więcej)
- 2-3 śmietanfixy
- 150 g gorzkiej czekolady
Śmietankę kremówkę ubić. Delikatnie (można mikserem) wmieszać serek mascarpone, cukier puder i śmietanfixy. Czekolade posiekać drobno tak aby kawałki były wyczuwalne ale nie tak drobre jak po utarciu jej na tarce. Dodać do kremu śmietankowego.
Tort był pyszny :-)
OdpowiedzUsuńJak pięknie wygląda tak wspaniale smakuje !!! Super !
OdpowiedzUsuń