sobota, 1 grudnia 2012

Tort "Giewont"


 

Tym razem tort iście góralski bo prosto z Tatr - Giewont. Połączenie masy krówkowej (przepis tutaj KLIK) z kremem straciatella na kakaowym biszkopcie;) Pyszności. 






Składniki na krem straciatella (na tort o średnicy 24-26cm):
  • 400 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 płaskie łyżki cukru pudru (masa nie jest zbyt słodka - można dodać więcej)
  • 2-3 śmietanfixy
  • 150 g gorzkiej czekolady 
Śmietankę kremówkę ubić. Delikatnie (można mikserem) wmieszać serek mascarpone, cukier puder i śmietanfixy. Czekolade posiekać drobno tak aby kawałki były wyczuwalne ale nie tak drobre jak po utarciu jej na tarce. Dodać do kremu śmietankowego.


 



 

 

 

2 komentarze:

  1. Tort był pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak pięknie wygląda tak wspaniale smakuje !!! Super !

    OdpowiedzUsuń