Tort elegancki i wpasowujący się ostatnio w bardzo modny trend ombre. Tort specjalnie stworzony na imieniny Nati mojej ukochanej przyjaciółki. Serdecznie polecam!!
Skłaniki na biszkopt:
- 10 jajek
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
Białka ubić na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Następnie dodawać żółtka po jednym cały czas miksując. Mąkę delikatnie wmieszać w masę jajeczną. Powstałe ciasto podzielić na 6 części i do każdej dodać barwnik spożywczy (najlepiej w żelu) w takiej ilości, żeby uzyskać gradient kolorów. Każdy biszkopcik piec około 10 min do suchego patyczka w 160 stopniach, w tortownicy o średnicy 20-21cm.
Składniki na krem do przełożenia:
- 1/2 litra mleka
- 2 kopiate łyżki mąki pszennej
- 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 laski wanilii lub cukier waniliowy
- 1 kostka masła
- 1 opakowania sosu do lodów o ulubionym smaku
Zagotować 3/4 podanej ilości mleka. Dodać cukier i wanilie (razem z laską). Do reszty zimnego mleka dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Do gotującego się mleka dodać mąkę i zagotować (uprzednio wyciągając laskę z wanilii) aż powstanie budyń. Masło utrzeć mikserem na puszystą masę i stopniowo dodawać budyń aż składniki się połączą na gładki krem. Na samym końcu dodać sos do lodów.
Składniki na krem maślany na bazie bezy szwajcarskiej:
- 345g masła, w temperaturze pokojowej, pokrojonego na małe kawałki
- 4 białka
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- szczypta soli
Następnie białka z rozpuszczonym cukrem ubić na sztywną pianę mikserem (może to potrwać nawet 10 minut). Masa bardzo zgęstnieje i schłodzi się całkowicie. Po tym czasie (cały czas miksując) dodawać stopniowo masło. W pewnym momencie masa może wydać się nam rzadsza i zważona ale nie należy się tym przejmować bo tak się zachowuje. Należy dalej miksować bo zgęstnieje do żądanej przez nas konsystencji.*
Opcjonalnie dodać barwniki i ozdobić ciasto w dowolny sposób ;)
* Miksowanie może potrwać kilka minut. Dodatkowo nie należy zbyt wolno dodawać masła bo masa może się nie udać i wyjdzie płynna.
Dodatkowo - 1/2 słoiczka dżemu
Wykonanie:
Każdy blat ciasta biszkoptowego posmarować dżemem i na to wyłożyć masę budyniową. Całość ozdobić kremem maślanym.
Wow! Stwierdziłyśmy z mamą, ze ten tort jest śliczny! :D Zakochałam się:D
OdpowiedzUsuńNo normalnie nie spodziewałam się, że tak wszystkim się spodoba:D Dziękuje;)
Usuńwitam :) mam pytanie jak robi Pani krem maslany na bazie bezy szwajcarskiej to te białka i cukier daje Pni do miski i w tymze momencie juz zaczyna ubijac czy tylko p Pani podgrzewa i pozniuej podgrzany ubija??? bo jak sie chyba da białka w ciepłe to sie zetną... :) chciałam zrobic, ale nie wiem jak ten krem, wiec prosze jak krowie na rowie :) z gory dziekuje Pani :* buziaczki:)
OdpowiedzUsuńWitam,
Usuńa więc po kolei:
wbijamy białka do miski (najlepiej metalowej albo szklanej) i wsypujemy do nich cukier. Następnie to stawiamy na garnuszek z gotującą się wodą i mieszamy aż cukier się rozpuści (najlepiej to sprawdzić mocząc palce w tej mieszaninie i jeżeli nie wyczujemy grudek to jest ok;) - trwa to 2-3min tylko należy pamiętać, żeby woda w garnuszku nie dotykała dna miski bo wtedy właśnie białko mogłoby się ściąć.
Mieszaninę studzimy (by była letnia) i zaczynamy ubijać mikserem - tak jak zwykłą bezę. Gdy nasza beza będzie chłodna i ubita, dodajemy kawałek po kawałku (dość małym) masło cały czas ucierając. Możliwe że krem nam się nie zetnie w ogóle, ale jeżeli zacznie się ważyć to proszę się nie przestraszyć bo tak może być, ale chwile potem wraca do normy i nabiera odpowiedniej pożądanej przez nas konsystencji;)
I to tyle chyba - czasami ubijanie trwa krócej czasami dłużej - zależy to od częstotliwości dodawania masła. Robiąc któryś raz jest się w stanie wyczuć tempo tak by jak najszybciej uzyskać nasz krem;)
Pozdrawiam serdecznie Ania;)