poniedziałek, 5 listopada 2012

Miodownik z orzeszkami ziemnymi



Jeżeli lubicie ciasta ze śmietankowym kremem to, to Wam się spodoba. Miodownik* jak sama nazwa wskazuje zawiera sporą ilość miodu - co o dziwo nie przesładza go. Lekki śmietanowo-serkowy krem idealnie równoważy jego smak, a krówka...mmm kto nie lubi krówki? Jednym słowem pycha;) 

 

*Blaty z ciasta należy upiec minimum 2 dni wcześniej - bo są twarde. Trzeba dać im czas żeby zmiękły.




Składniki na ciasto (standardowa blaszka 22x32 cm):
  • 50 dag mąki pszennej
  • 15 dag miodu
  • 1/2 kostki masła lub margaryny - 125 g
  • 2 jajka
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Margarynę i masło posiekać razem z mąką, sodą oczyszczoną i cukrem waniliowym. Dodać miód, jajka i zagnieść. Ciasto podzielić na 2 równe części. Piec każdy placek 15 min w 160 stopniach. Sprawdzonym na własnej skórze sposobem na "wygodne" pieczenie tego typu placków jest ułożonie ich na dnie foremki obróconej do góry nogami. Wtedy nie musimy używać papieru do pieczenia (wystarczy tylko dno posmarować margaryną lub masłem) no i nie ma problemu z wyciągnięciem takiego placka - wystarczy go poprostu zsunąć na kratkę do wystudzenia;)



Składniki na krem:
  • 1/2 litra śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru (dodawajcie stopniowo, by uzyskać porządany przez Was stopień słodkości)
  • 125 g mascarpone (połowa opakowania)
  • 2 śmietanfixy
Śmietanę ubić na puszystą masę, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Partiami i na małych obrotach wmiksować mascarpone, a na samym końcu śmietanfixy.



Dodatkowo:
  • 1 mała puszka krówki (kajmaku) - 400 g
  • 200 posiekanych orzeszków ziemnych nie solonych (miałam solone więc przepłukałam je wodą i osuszyłam przed rozdrobnieniem w blenderze)

Wykonanie:

Kremem śmietankowym przełożyć dwa ostudzone placki. Na wierzchu wyłożyć krówkę (kajmak) i posypać posiekanymi orzechami. Przechowywać w lodówce.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz