Ciasto przypominające mi dzieciństwo. Jeżeli robię wuzetkę to zawsze z przepisu mojej babci. Robiłam to ciasto niezliczoną ilość razy i kartka w zeszycie jest tak zniszczona, że przepisu praktycznie nie widać, dlatego warto żeby znalazł się tutaj;)
Składniki na ciasto:
- opakowanie margaryny (250 g)
- 3/4 szklanki cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 2 kopiate łyżki kakao
- 1/2 szklanki wody
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Margarynę rozpuścić w garnuszku razem z cukrem, cukrem waniliowym i wodą. Zestawić z palnika i domieszać kakao. Wystudzić. Roztrzepane żółtka dokładnie wymieszać z masą kakaową, następnie dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Z białek ubić sztywną pianę i delikanie wymieszać z ciastem. Piec w 180 stopniach około 45 minut (do suchego patyczka), bez termoobiegu. Ilość ciasta odpowiednia dla tortownicy o średnicy 26 cm.
Składnki na masę maślaną:
- 1 i 1/2 kostki masła
- 300 ml śmietany kremówki
- 3-4 łyżki cukru pudru (ilość zależna od stopnia słodkości jaki chcemy uzyskać)
- opakowanie cukru waniliowego
Masło utrzeć na puszystą masę. Dodać cukier i cukier waniliowy i stopniową (bardzo ostrożnie) dodawać śmietanę. Ilość śmietany może się zmienić. Należy obserwować masło i dodać tyle śmietany aby masa się nie zważyła. W moim przypadku było to około 300 ml.
Wykonanie:
Ciasto przeciąć na 2 części (jeżeli urosła by górka - ściąć ją aby blaty były bardziej równe). Przełożyć masą maślaną i udekorować cukrem pudrem - ja użyłam szablonu.
Przepięknie Twoja WZ wygląda. Jest taka dostojna i mówi zjedz mnie, zjedz :D
OdpowiedzUsuńAhh dziękuje, dziękuje - warto jej spróbować bo jest pyszna;) Pozdrawiam Ania;)
Usuń