Tartaletki, które za każdym razem mogą smakować inaczej - wystarczy, że dodamy do nich innych owoców. Pyszne latem z malinami, truskawkami i owocami leśnymi, jak również zimą z cytrusami. Smacznego;)
Składniki na kruche ciasto (na 20 tartaletek):
- 300 g mąki pszennej
- 26 g smalcu
- 130 g masła, zimnego, pokrojonego na małe kawałki
- 120 g cukru pudru
- szczypta soli
- 3 jajka, w temperaturze pokojowej
Z podanych składników szybko wyrobić ciasto - najpierw połączyć sypkie składniki a następnie dodać masło i posiekać je nożem na małe kawałeczki. Gdy uzyskamy konsystencje grudkowatą, dodać jajka i szybko wyrobić aż ciasto będzie gładkie. Należy to robić bardzo sprawnie by nie ogrzewać dłońmi nadmiernie składników, gdyż ciasto stanie się twarde. Tak przygotowane ciasto zawinąć w folie (uprzednio formując płaski okrągły placek) i wstawić do lodówki na 1-2 godziny.
Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozwałkować na grubość 2 mm, lekko
podsypując mąką (nie za dużo bo ciasto stanie się twarde!). Wycinać kółka o średnicy nieznacznie większej niż nasze
foremki. Wycięte krążki przenosić do foremek (wysmarowanych masłem lub margaryną),
dokładnie je wylepiając. Dno ponakłuwać widelcem.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 20 minut lub do zezłocenia. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Składniki na krem waniliowy:
- 1/2 litra mleka
- 2 kopiate łyżki mąki pszennej
- 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 laski wanilli lub cukier waniliowy
- 1 kostka masła
Zagotować 3/4 podanej ilości mleka. Dodać cukier i wanilie (razem z laską). Do reszty zimnego mleka dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Do gotującego się mleka dodać mąkę i zagotować (uprzednio wyciągając laskę z wanilii) aż powstanie budyń. Masło utrzeć mikserem na puszystą masę i stopniowo dodawać budyń aż składniki się połączą na gładki krem.
Dodatkowo:
- 1/2 puszki brzoskwiń
- 2 sztuki kiwi
- kilka winogron
- 3 mandarynki
- 1 galaretka rozpuszczona w połowie ilości wody - tężejąca
Wykonanie:
Tartaletki napełnić kremem i wyłożyć na nie w dowolny sposób pokrojone owoce. Tężejącą galaretkę delikatnie wyłożyć na owoce tak aby powstała cienka powłoczka. Schłodzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz