niedziela, 30 grudnia 2012

Torcik straciatella



Tym razem coś bardziej klasycznego a zarazem nowoczesnego. Lekki śmietankowy krem z kawałkami czekolady nigdy nie wychodzi z mody, natomiast dekoracja z karmelu nadaje tortowi nieco futurystyczny wygląd. Serdecznie polecam;)





Składniki na biszkopt waniliowy:
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki + 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/4 szklanki + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • opakowanie cukru z wanilią

Składniki na biszkopt kakaowy:
  • 6 dużych jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki cukru

Oba biszkopty przygotowujemy w ten sam sposób.  
Białka ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Następnie dokładać po jednym żółtku aż połączą się one z pianą. Mąkę (i kakao w przypadku ciemnego biszkoptu) przesiać i delikatnie wmieszać do masy jajecznej (można mikserem ale na najniższych obrotach). Piec w tortownicy o średnicy 24cm przez 30 min (do suchego patyczka).  
Dno tortownicy należy wyłożyć papierem do pieczenia, a boków nie smarować ani nie wykładać papierem (dzięki temu nie urośnie górka). Po upieczeniu, ciasto upuścić na podłogę (na którą kładziemy ręcznik) z wysokości ok 50cm - biszkopt dzięki temu nie opadnie. Gdy lekko przestygnie, delikatnie obkroić brzegi od formy i wyjąć na kratkę do całkowitego wystudzenia.



Składniki na krem straciatella:
  • 900ml śmietanki kremówki
  • 400g  mascarpone
  • 150g czekolady
  • 3 łyżki cukru pudru 
  • 4 śmietanfixy   
Śmietankę ubić z cukrem, na końcu dodając śmietanfix. Następnie stopniowo (na małych obrotach miksera) wmiksować mascarpone. Czekolade pokroić na małe kawałeczki i delikatnie wmieszać do kremu.



Składniki na krem do obłożenia:
  • 200ml smietanki kremówki
  • 100g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 śmietanfix
     
Śmietankę ubić z cukrem, na końcu dodając śmietanfix. Następnie stopniowo (na małych obrotach miksera) wmiksować mascarpone



Wykonanie:
Każdy z biszkoptów przeciąć na pół i przełożyć masą.Tort dowolnie udekorować.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz