Tym razem coś bardziej klasycznego a zarazem nowoczesnego. Lekki śmietankowy krem z kawałkami czekolady nigdy nie wychodzi z mody, natomiast dekoracja z karmelu nadaje tortowi nieco futurystyczny wygląd. Serdecznie polecam;)
Składniki na biszkopt waniliowy:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki + 1 łyżka mąki pszennej
- 1/4 szklanki + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru
- opakowanie cukru z wanilią
Składniki na biszkopt kakaowy:
- 6 dużych jajek
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 3/4 szklanki cukru
Oba biszkopty przygotowujemy w ten sam sposób.
Białka ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Następnie dokładać po jednym żółtku aż połączą się one z pianą. Mąkę (i kakao w przypadku ciemnego biszkoptu) przesiać i delikatnie wmieszać do masy jajecznej (można mikserem ale na najniższych obrotach). Piec w tortownicy o średnicy 24cm przez 30 min (do suchego patyczka).
Dno tortownicy należy wyłożyć papierem do pieczenia, a boków nie smarować ani nie wykładać papierem (dzięki temu nie urośnie górka). Po upieczeniu, ciasto upuścić na podłogę (na którą kładziemy ręcznik) z wysokości ok 50cm - biszkopt dzięki temu nie opadnie. Gdy lekko przestygnie, delikatnie obkroić brzegi od formy i wyjąć na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Składniki na krem straciatella:
- 900ml śmietanki kremówki
- 400g mascarpone
- 150g czekolady
- 3 łyżki cukru pudru
- 4 śmietanfixy
Śmietankę ubić z cukrem, na końcu dodając śmietanfix. Następnie stopniowo (na małych obrotach miksera) wmiksować mascarpone. Czekolade pokroić na małe kawałeczki i delikatnie wmieszać do kremu.
Składniki na krem do obłożenia:
- 200ml smietanki kremówki
- 100g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 śmietanfix
Śmietankę ubić z cukrem, na końcu dodając śmietanfix. Następnie stopniowo (na małych obrotach miksera) wmiksować mascarpone
Wykonanie:
Każdy z biszkoptów przeciąć na pół i przełożyć masą.Tort dowolnie udekorować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz