środa, 2 stycznia 2013

Sernik marmurkowy



Lubicie krówki? To ten przepis Wam się spodoba. Odpowiednio słodki, ale nie przesłodzony ani mdły - idealny. Prosty i szybki w wykonaniu bo w sumie tylko miksuje się składniki i nie wymaga przygotowania ciasta kruchego. Serdecznie polecam ;)






Składniki na spód:

  • 200 g ciastek digestive
  • 60 masła


Ciasteczka pokruszyć (najwygodniej blenderem) i dodać do nich stopione masło. Powstałą masę równą warstwą ułożyć na dnie foremki o średnicy 22cm (wyłożonej papierem do pieczenia).



Składniki na masę serową:

  • 750 g twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego dwukrotnie
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3 jajka
  • pół szklanki śmietany kremówki
  • 400g kremu krówkowego (kajmaku)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej


Ser zmiksować z cukrem dodając po jednym całym jajku. Dodać ekstrakt z wanilii, kremówkę, mąkę ziemniaczaną i zmiksować na jednolitą masę. Masę serową podzielić na dwie części (1:1, lub tak aby część bez krówki stanowiła 2/3 całości). Jedną część zmiksować z kajmakiem (dodając go stopniowo po jednej łyżce).


Na ciasteczka najpierw wylać ser z kajmakiem, a następnie jasną masę. Wykałaczką lub widelcem zrobić wzorek (podobny do marmuru), tak aby obie masy nie były całkiem zmieszane.


Piec około 1h w 175 stopniach bez termoobiegu,. Gdyby sernik zbyt szybko się rumienił, przykryć go folią aluminiową. Odstawić do wystudzenia. Piec najlepiej dzień wcześniej aby można było go dobrze schłodzić.




 

1 komentarz:

  1. Ja nigdy nie robię sernika na kruchym cieście? Taaa. Powiedzmy, że to z lenistwa :P

    OdpowiedzUsuń