Lubicie krówki? To ten przepis Wam się spodoba. Odpowiednio słodki, ale nie przesłodzony ani mdły - idealny. Prosty i szybki w wykonaniu bo w sumie tylko miksuje się składniki i nie wymaga przygotowania ciasta kruchego. Serdecznie polecam ;)
Składniki na spód:
- 200 g ciastek digestive
- 60 masła
Ciasteczka pokruszyć (najwygodniej blenderem) i
dodać do nich stopione masło. Powstałą masę równą warstwą ułożyć na dnie
foremki o średnicy 22cm (wyłożonej papierem do pieczenia).
Składniki na masę serową:
- 750 g twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego dwukrotnie
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 3 jajka
- pół szklanki śmietany kremówki
- 400g kremu krówkowego (kajmaku)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Ser zmiksować z cukrem dodając po jednym całym jajku.
Dodać ekstrakt z wanilii, kremówkę, mąkę ziemniaczaną i zmiksować na jednolitą
masę. Masę serową podzielić na dwie części (1:1, lub tak aby część bez krówki
stanowiła 2/3 całości). Jedną część zmiksować z kajmakiem (dodając go stopniowo
po jednej łyżce).
Na ciasteczka najpierw wylać ser z kajmakiem, a
następnie jasną masę. Wykałaczką lub widelcem zrobić wzorek (podobny do
marmuru), tak aby obie masy nie były całkiem zmieszane.
Piec około 1h w 175 stopniach bez termoobiegu,. Gdyby
sernik zbyt szybko się rumienił, przykryć go folią aluminiową. Odstawić do
wystudzenia. Piec najlepiej dzień wcześniej aby można było go dobrze schłodzić.
Ja nigdy nie robię sernika na kruchym cieście? Taaa. Powiedzmy, że to z lenistwa :P
OdpowiedzUsuń