czwartek, 3 stycznia 2013

Torcik tiramisu




Tym razem inna osłona ombre rose cake - trzykolorowa! Większość rodzinki uwielbia tiramisu, dlatego też stwierdziłam ze zamiast klasycznej wersji (na podłużnych biszkoptach) tym razem zrobię torcik o takim smaku. Jest to wersja również dla dzieciaczków, bo nie zawiera w sobie alkoholu, dlatego serdecznie polecam ;)






Składniki na biszkopt (należy upiec dwa 2 biszkopty):
  • 4 duże jajek
  • niecałe 3/4 szklanki mąki pszennej*
  • niecała 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej*
  • 1 łyżka kakao (należy odjąć jedną łyżkę mąki na rzecz kakao)*
  • 1/2 szklanki cukru  

*Mąka pszenna, ziemniaczana i kakao powinny zajmować w sumie niecałą szklankę.
 
Białka ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Następnie dokładać po jednym żółtku aż połączą się one z pianą. Mąkę i kakao przesiać i delikatnie wmieszać do masy jajecznej (można mikserem ale na najniższych obrotach). Piec w tortownicy o średnicy 19 cm przez 20 min (do suchego patyczka).  
Dno tortownicy należy wyłożyć papierem do pieczenia, a boków nie smarować ani nie wykładać papierem (dzięki temu nie urośnie górka). Po upieczeniu, ciasto upuścić na podłogę (na którą kładziemy ręcznik) z wysokości ok 50cm - biszkopt dzięki temu nie opadnie. Gdy lekko przestygnie, delikatnie obkroić brzegi od formy i wyjąć na kratkę do całkowitego wystudzenia.



Składniki na krem:
  • 300g mascarpone
  • 400ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietanfixy
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietanfixem. Mascarpone utrzeć i stopniowo dodawać cały czas miksując na małych obrotach śmietankę (gdyby masa była zbyt luźna, dodać jeszcze jedno opakowanie śmietanfixu lub niewielką ilość żelatyny).



Składniki na poncz:
  • 250ml mocnej kawy
  • 2 łyzki kakao
  • 2 łyżeczki cukru

Kawę zaparzyć i rozpuścić w niej cukier i kakao. Odstawić do przestygnięcia. 



Składniki na krem maślany na bazie bezy szwajcarskiej:
  • 345g masła, w temperaturze pokojowej, pokrojonego na małe kawałki
  • 4 białka
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
Białka i cukier umieścić w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą (kąpiel wodna). Podgrzewać aż do rozpuszczenia się cukru cały czas mieszając.Gdyby masa z białek bardzo się podgrzała - schłodzić.  

Następnie białka z rozpuszczonym cukrem ubić na sztywną pianę mikserem (może to potrwać nawet 10 minut). Masa bardzo zgęstnieje i schłodzi się całkowicie. Po tym czasie (cały czas miksując) dodawać stopniowo masło. W pewnym momencie masa może wydać się nam rzadsza i zważona ale nie należy się tym przejmować bo tak się zachowuje. Należy dalej miksować bo zgęstnieje do żądanej przez nas konsystencji.*  

Opcjonalnie dodać barwniki i ozdobić ciasto w dowolny sposób ;)  

* Miksowanie może potrwać kilka minut. Dodatkowo nie należy zbyt wolno dodawać masła bo masa może się nie udać i wyjdzie płynna.




Wykonanie: 

Każdy biszkopt przeciąć na pół. Blaty porządnie nasączyć ponczem i przełożyć je śmietankowym kremem. Udekorować kremem maślanym lub tym samym kremem, który znajduje się w torcie (w takim przypadku przygotować podwójną porcję kremu).

 










4 komentarze:

  1. Chcę umieć robić takie różyczki. Zwalę Ci się do domu jak mi łopatologicznie nie wytłumaczysz jak się je robi :P Nie żartuję:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam się bać napaści? hehe nie bój nic, wytłumaczę Ci we wtorek jak się spotkamy xD a jak to nic nie da (ale sądzę, że złapiesz w lot) to wpadniesz do mnie i wtedy zrobimy taki malutki "ćwiczebny" :P

      Usuń
  2. No i bdb:D A bać się możesz tak dla zasady :D Hy, hy:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podobno praca pod presją jest dość wydajna...więc hmm...może powinnam się tak trochę bać z zasady jak mówisz xD

      Usuń