Tym razem inna osłona ombre rose cake - trzykolorowa! Większość rodzinki uwielbia tiramisu, dlatego też stwierdziłam ze zamiast klasycznej wersji (na podłużnych biszkoptach) tym razem zrobię torcik o takim smaku. Jest to wersja również dla dzieciaczków, bo nie zawiera w sobie alkoholu, dlatego serdecznie polecam ;)
Składniki na biszkopt (należy upiec dwa 2 biszkopty):
- 4 duże jajek
- niecałe 3/4 szklanki mąki pszennej*
- niecała 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej*
- 1 łyżka kakao (należy odjąć jedną łyżkę mąki na rzecz kakao)*
- 1/2 szklanki cukru
*Mąka pszenna, ziemniaczana i kakao powinny zajmować w sumie niecałą szklankę.
Białka
ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Następnie dokładać po
jednym żółtku aż połączą się one z pianą. Mąkę i kakao przesiać i delikatnie wmieszać do masy jajecznej
(można mikserem ale na najniższych obrotach). Piec w tortownicy o
średnicy 19 cm przez 20 min (do suchego patyczka).
Dno
tortownicy należy wyłożyć papierem do pieczenia, a boków nie smarować
ani nie wykładać papierem (dzięki temu nie urośnie górka). Po
upieczeniu, ciasto upuścić na podłogę (na którą kładziemy ręcznik) z
wysokości ok 50cm - biszkopt dzięki temu nie opadnie. Gdy lekko
przestygnie, delikatnie obkroić brzegi od formy i wyjąć na kratkę do
całkowitego wystudzenia.
Składniki na krem:
- 300g mascarpone
- 400ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 śmietanfixy
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietanfixem. Mascarpone
utrzeć i stopniowo dodawać cały czas miksując na małych obrotach
śmietankę (gdyby masa była zbyt luźna, dodać jeszcze jedno opakowanie
śmietanfixu lub niewielką ilość żelatyny).
Składniki na poncz:
- 250ml mocnej kawy
- 2 łyzki kakao
- 2 łyżeczki cukru
Kawę zaparzyć i rozpuścić w niej cukier i kakao. Odstawić do przestygnięcia.
Składniki na krem maślany na bazie bezy szwajcarskiej:
- 345g masła, w temperaturze pokojowej, pokrojonego na małe kawałki
- 4 białka
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- szczypta soli
Następnie białka z rozpuszczonym cukrem ubić na sztywną pianę mikserem (może to potrwać nawet 10 minut). Masa bardzo zgęstnieje i schłodzi się całkowicie. Po tym czasie (cały czas miksując) dodawać stopniowo masło. W pewnym momencie masa może wydać się nam rzadsza i zważona ale nie należy się tym przejmować bo tak się zachowuje. Należy dalej miksować bo zgęstnieje do żądanej przez nas konsystencji.*
Opcjonalnie dodać barwniki i ozdobić ciasto w dowolny sposób ;)
* Miksowanie może potrwać kilka minut. Dodatkowo nie należy zbyt wolno dodawać masła bo masa może się nie udać i wyjdzie płynna.
Wykonanie:
Każdy biszkopt przeciąć na pół. Blaty porządnie nasączyć ponczem i przełożyć je śmietankowym kremem. Udekorować kremem maślanym lub tym samym kremem, który znajduje się w torcie (w takim przypadku przygotować podwójną porcję kremu).
Chcę umieć robić takie różyczki. Zwalę Ci się do domu jak mi łopatologicznie nie wytłumaczysz jak się je robi :P Nie żartuję:D
OdpowiedzUsuńMam się bać napaści? hehe nie bój nic, wytłumaczę Ci we wtorek jak się spotkamy xD a jak to nic nie da (ale sądzę, że złapiesz w lot) to wpadniesz do mnie i wtedy zrobimy taki malutki "ćwiczebny" :P
UsuńNo i bdb:D A bać się możesz tak dla zasady :D Hy, hy:D
OdpowiedzUsuńPodobno praca pod presją jest dość wydajna...więc hmm...może powinnam się tak trochę bać z zasady jak mówisz xD
Usuń