poniedziałek, 14 stycznia 2013

Piernik


Już dawno nosiłam się z zamiarem upieczenia tego piernika, ale zawsze jakoś się nie składało. Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com KLIK i jest rewelacyjny! Powiem szczerze, że dawno nie spotkałam przepisu, który w dużej mierze spełniłby moje oczekiwania - ten jak najbardziej. Jest naprawdę pyszny - miękki, wilgotny i aromatyczny. Serdecznie polecam;)



 
Składniki: 

  • 320 ml ciemnego piwa Guinness
  • 520 g mąki pszennej
  • 4 łyżki kakao
  • 2 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 i 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu
  • 2 łyżeczka cynamonu
  • 4 duże jajka
  • 260 g cukru
  • 320 ml melasy lub miodu
  • 360 ml oleju

Piwo zagotować, zdjąć z palnika. Suche składniki wymieszać w jednym naczyniu (bez cukru). Jajka (całe), cukier, melasę (lub miód) i olej ubić do gładkości mikserem. Miksując  naprzemiennie dodawać piwo i suche składniki aż wszystko się połączy.
Piec w foremce wyłożonej papierem do pieczenia (22x32 cm) w temperaturze 175°C przez 50 - 60 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.




Polewa kakaowa: 

  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki margaryny
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka żelatyny

Masło i margarynę rozpuścić w garnuszku razem z cukrem i wodą. Odstawić z palnika i dodać kakao. Wymieszać. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, a gdy napęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Gdy masa kakaowa ostygnie dodać żelatynę. Chłodną polewę rozprowadzić po cieście. 






3 komentarze:

  1. Ania, Twój blog będzie robił za moją książkę... piekarską:D HA!:D

    Uwielbiam piernika! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jak uwielbiasz, to koniecznie musisz go upiec! Jest pyszny:D

      Usuń
  2. Pyszniutki ....był...

    OdpowiedzUsuń