sobota, 19 stycznia 2013

Cannoli



Jak karnawał to na całego...pączki, faworki i cannoli! Ostatnio moje ulubione. Pyszne kruche ciasteczka z lekkim śmietankowym kremem. Wprost bajeczne połączenie! Warto wypróbować;)




Składniki na ciasto:
  • 3 szklanki mąki uniwersalnej
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli 
  • 120 g chłodnego masła 
  • 2 jajka 
  • ½ szklanki wina (najlepiej półsłodkiego lub słodkiego)
  • olej roślinny do smażenia 

Zmieszać w misce mąkę, cukier i sól. Posiekać masło z sypkimi składnikami. Za pomocą trzepaczki wymieszać jajko z winem i dodać do mączno – maślanej mieszaniny. Zagnieść ciasto i przełożyć na oprószony mąką blat. Dokładnie wyrobić, zawinąć w plastykową folię i odłożyć na 20 minut.
Rozwałkować ciasto na grubość 0,3 cm i ponakłuwać widelcem na całej powierzchni. Wyciąć z ciasta kółka o średnicy 8cm. Okrawki ciasta można ponownie rozwałkować. Powycinane kółka przykryć folią, żeby nie wysychały.
Rozgrzać olej do temp. 180º C (będzie buzować, gdy wpuścimy do niego kropelkę wody). Owijać kółka z ciasta wokół metalowych rurek – foremek do cannoli*, sklejając zachodzące na siebie brzegi ciasta. Zanurzać po kilka w oleju wraz z metalową foremką i smażyć na złoty kolor. Wyjęte z oleju cannoli układać na kawałku papierowego ręcznika lub metalowej kratce, a zanim całkowicie ostygną – zdjąć z foremek. Ostudzić całkowicie przed napełnieniem kremem.

*ja użyłam domowej uproszczonej wersji tych foremek - ale równie dobrej. Stwierdziłam, że nie ma sensu wydawać pieniążków na metalowe (które raz, że ciężko dostać a dwa, że są drogie) dlatego też kupiłam w castoramie 2 drewniane kijki (o średnicy 14mm i długości 1m - około 2zł za sztukę) no i kochany Tatuś pociął mi je na 10 równych kawałków... i voila! :D



Składniki na krem:
  • 1 szklanka ricotty
  • 2/3 szklanki cukr upudru
  • 1 szklanka śmietany kremówki 
  • 5 łyżek czekolady deserowej (pokrojonej w drobną kosteczkę)
  • śmietanfix


W malakserze (lub blenderem) na gładką masę zmieszać ricottę z cukrem pudrem. Ubić kremówkę ze śmietanfixem i delikatnie zmieszać z ricottą. Dodać czekoladę.
Napełniać rurki kremem za pomocą szprycy lub plastykowej torebki z odciętym rogiem wypełnionej kremem. Zaczynać od środka rurki, zmierzając ku krawędzi, a następnie zrobić to samo z drugiej strony.


Przepis zaczerpnięty ze strony kuchniaplus.pl







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz