czwartek, 10 stycznia 2013

Mini serniczki z sosem truskawkowym



Serniczki na jeden kęs (no może przesadziłam - na kilka ;)). Fajna propozycja na przyjęcie bo bardzo podzielna a smakują jak normalny sernik;) 





Składniki na 12 sztuk:
  • 150 g ciasteczek digestive  
  • 35 g stopionego masła
  • 400 g zmielonego białego sera
  • 2-3 łyżki cukru
  • 50 g białej czekolady
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 białko jajka

Ciasteczka pokruszyć i dodać do nich stopione masło - masa powinna mieć konsystencję wilgotnego piasku. Twarożek utrzeć z cukrem, białkiem i wanilią. Czekoladę roztopić i wymieszać z serkiem. Na końcu wmieszać mąkę ziemniaczaną. Foremki na babeczki wyłożyć papilotkami. Do każdej wsypać około 1 łyżki ciasteczek (tak aby całość rozdzielić do wszystkich foremek) i ugnieść. Na tak przygotowany spód wyłożyć serek. Piec około 25 min w 170 stopniach bez termoobiegu.



Składniki na sos truskawkowy:
  • puszka truskawek w syropie - 410 g*
  • 2 płaskie łyżki żelfixu lub galaretki truskawkowej

Truskawki pokroić na mniejsze kawałeczki i zagotować w syropie. Dodać żelfix lub galaretkę, wymieszać i wystudzić. Podawać schłodzony.


*Można użyć truskawek mrożonych (ale dodatkowo trzeba zrobić sos dolewając do rozmrożonych i pokrojonych truskawek wody i cukru do smaku - również gotując) lub też kompotu truskawkowego.












1 komentarz: