niedziela, 24 marca 2013

Babeczki cytrusowo-jogurtowe


Coś słonecznego na poprawę nastroju. Miały zwiastować wiosnę...ale coś nie wyszło...jest dalej zimno i nie zapowiada się lepiej...chyba żadne słodkości temu nie zaradzą. No nic, ale w każdym razie polecam serdecznie. Muffinki dla miłośników orzeźwiających smaków;)





Składniki na babeczki (około 20 sztuk):
  • 190 g naturalnego jogurtu
  • 115 g masła
  • 3 duże jajka
  • skórka otarta z 1,5 cytryny
  • 230 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta  soli
  • 160 g drobnego cukru do wypieków
 

Masło rozpuścić i wymieszać z jogurtem. Dodać skórkę z cytryny i jajka - wszystko wymieszać. Następnie wymieszać "mokre" składniki z suchymi (mąką, sodą, cukrem i solą) - najlepiej ruzgą tylko do połączenia składników. 
Papilotki wypełnić ciastem do 3/4 wysokości (nie rosą bardzo) i piec 25-30 min w 170 stopniach bez termoobiegu. 



Składniki na krem cytrusowy:
  • 200 g curdu pomarańczowo-cytrynowego
  • 200 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki kremówki 
  • śmietanfix

Przygotować domowy curd z tego przepisu KLIK (ja przygotowałam z jednej dużej pomarańczy i 1/2 cytryny - daje to mniej więcej taką ilość curd'u jak z 2 dużych cytryn).

Cudr wystudzić i wymieszać mikserem z serkiem mascarpone. Śmietankę kremówkę ubić z zagęstnikiem i delikatnie wmieszać ją do serka z curd'em. Babeczki dowolnie udekorować za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego z tylką.













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz