Torcik niespodzianka - bo nie zapowiadający swoim wyglądem wnętrza jakie posiada. To tak dla małej zmyły ;) Biszkopt waniliowy z kremem pomarańczowym i mango - coś lekkiego i orzeźwiającego na ten zimowy czas;)
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki cukru
- cukier waniliowy
Białka ubić z
cukrem a następnie dodawać po 1 żółtku. Wymieszać przesianą mąkę do powstałej masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Dno tortownicy
wyłożyć papierem do pieczenia. Formy nie smarować. Piec w tortownicy o średnicy
20-22cm, w 160 oC z termoobiegiem przez ok. 25-30 minut (do suchego
patyczka).*
*Po ok. 25 min
sprawdzić patyczkiem, jeżeli jest suchy to wyjąć (nie należy biszkoptu
przetrzymywać zbyt długo w piekarniku bo wyschnie).
Po upieczeniu
wyjąć z pieca, rzucić na rozłożony na podłodze ręcznik z wysokości 60cm (dla
pewności można dwa razy). To naprawdę pomaga;). Ciasto następnie włożyć do
uchylonego piekarnika i zostawić do ostygnięcia. Przed wyjęciem z formy, ciasto
należy obkroić nożykiem, by odeszło od boków. Gdy będzie letnie, wyłożyć na
kratkę do całkowitego ostygnięcia.
Składniki na krem pomarańczowo-brzoskwiniowy:
Z soku i musu ugotować budyń (1/4 soku wymieszać z proszkiem budyniowym i dodać do gotującej się reszty soku). Masło utrzeć i dodawać do niego stopniowo wystudzony budyń.
Składniki na krem z mango
Curd z mango zmiksować z serkiem mascarpone. Śmietankę ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z powstałym kremem. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej i delikatnie wmieszać do masy. Dodać pokrojone brzoskwinie.
*ja zrobiłam curd z mango i brzoskwini (pół na pół).
Do obłożenia
Wykonanie:
biszkopt przeciąć na 3 części. Każdą mocno napączować sokiem pomarańczowym i wyłożyć na nią najpierw krem pomarańczowy a potem krem z mango. Dowolnie udekorować
Składniki na krem pomarańczowo-brzoskwiniowy:
- 4 brzoskwinie z syropu (zmiksowane na mus)
- około 300 ml soku pomarańczowego (brzoskwiniowy mus i sok powinny dawać około 0,5 płynu)
- 2 budynie waniliowe
- 160g masła
Z soku i musu ugotować budyń (1/4 soku wymieszać z proszkiem budyniowym i dodać do gotującej się reszty soku). Masło utrzeć i dodawać do niego stopniowo wystudzony budyń.
Składniki na krem z mango
- Około 125g mango cudr - wg tego przepisu KLIK *
- 125g serka mascarpone
- 300 ml śmietanki kremówki
- 2,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości wody
- 2-3 połówki brzoskwiń z syropu
Curd z mango zmiksować z serkiem mascarpone. Śmietankę ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z powstałym kremem. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej i delikatnie wmieszać do masy. Dodać pokrojone brzoskwinie.
*ja zrobiłam curd z mango i brzoskwini (pół na pół).
Do obłożenia
- 300ml śmietanki kremówki
- 2 śmietanfixy
- 2 -3 łyżeczki cukru pudru (do smaku)
Wykonanie:
biszkopt przeciąć na 3 części. Każdą mocno napączować sokiem pomarańczowym i wyłożyć na nią najpierw krem pomarańczowy a potem krem z mango. Dowolnie udekorować
Był PYSZNY !!!
OdpowiedzUsuń