poniedziałek, 4 marca 2013

Tropical cake

 

Torcik niespodzianka - bo nie zapowiadający swoim wyglądem wnętrza jakie posiada. To tak dla małej zmyły ;) Biszkopt waniliowy z kremem pomarańczowym i mango - coś lekkiego i orzeźwiającego na ten zimowy czas;)





Składniki na biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy

Białka ubić z cukrem a następnie dodawać po 1 żółtku. Wymieszać przesianą mąkę do powstałej masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Formy nie smarować. Piec w tortownicy o średnicy 20-22cm, w 160 oC z termoobiegiem przez ok. 25-30 minut (do suchego patyczka).*
*Po ok. 25 min sprawdzić patyczkiem, jeżeli jest suchy to wyjąć (nie należy biszkoptu przetrzymywać zbyt długo w piekarniku bo wyschnie).
Po upieczeniu wyjąć z pieca, rzucić na rozłożony na podłodze ręcznik z wysokości 60cm (dla pewności można dwa razy). To naprawdę pomaga;). Ciasto następnie włożyć do uchylonego piekarnika i zostawić do ostygnięcia. Przed wyjęciem z formy, ciasto należy obkroić nożykiem, by odeszło od boków. Gdy będzie letnie, wyłożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia.



Składniki na krem pomarańczowo-brzoskwiniowy:
  • 4 brzoskwinie z syropu (zmiksowane na mus)
  • około 300 ml soku pomarańczowego (brzoskwiniowy mus i sok powinny dawać około 0,5 płynu)
  • 2 budynie waniliowe
  • 160g masła

Z soku i musu ugotować budyń (1/4 soku wymieszać z proszkiem budyniowym i dodać do gotującej się reszty soku).  Masło utrzeć i dodawać do niego stopniowo wystudzony budyń.



Składniki na krem z mango 
  • Około 125g mango cudr - wg tego przepisu KLIK *
  • 125g serka mascarpone
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 2,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości wody  
  • 2-3 połówki brzoskwiń z syropu 

Curd z mango zmiksować z serkiem mascarpone. Śmietankę ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z powstałym kremem. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej i delikatnie wmieszać do masy. Dodać pokrojone brzoskwinie. 

*ja zrobiłam curd z mango i brzoskwini (pół na pół). 



Do obłożenia 
  • 300ml śmietanki kremówki
  • 2 śmietanfixy
  • 2 -3 łyżeczki cukru pudru (do smaku) 


Wykonanie:
biszkopt przeciąć na 3 części. Każdą mocno napączować sokiem pomarańczowym i wyłożyć na nią najpierw krem pomarańczowy a potem krem z mango. Dowolnie udekorować  
 






 

1 komentarz: